Túl vagyunk az év legforróbb napján: egy hajszálon múlott a rekord

Pénzcentrum2024. július 16. 18:55

A hőmérséklet majdnem soha nem látott magasságba emelkedett Magyarországon. A napi rekord már délben megdőlt - írja az Időkép. Kedden jó esély volt arra, hogy a hőmérséklet elérje a 42 fokot. Ez lett volna szükséges ahhoz, hogy megdőljön a Magyarországon valaha mért legmagasabb hőmérséklet rekordja, amely jelenleg 41,9 fok. Ezt az értéket 2007. július 20-án Kiskunhalason mérték a HungaroMet adatai szerint.

Az idei második hőhullám már másfél hete tart, és kedden tetőzött. Az Alföldön volt a legforróbb időjárás, itt volt esély egy új abszolút melegrekordra. A HungaroMet előzetes adatai alapján délután három után Körösszakálon 41,4 fokot mértek, ezzel megdöntve a napi maximumrekordot, amely kereken 40 fok volt. Az abszolút rekord azonban nem dőlt meg.

Rekordenyhének bizonyult a hétfőre virradó hajnal is. Siófokon mindössze 27,0 fokig csökkent a hőmérséklet. Az eddigi rekordot egy 1931-es mérés tartotta, amikor Pécs Erzsébet Egyetemen 24 fokot mértek. Július 15-én Budapest Lágymányoson is megdőlt a fővárosi legmagasabb napi minimum-hőmérséklet rekordja: itt csak 24,1 fokig hűlt le a levegő. Ez az érték 0,6 fokkal magasabb volt az előző rekordnál, amelyet 1949-ben Budapest Országúton mértek (23,5 fok).

Szerdán egy legyengült hidegfront némileg mérsékli majd a forróságot. A hétvégére pedig még egy árnyalattal lejjebb mennek a maximumok és valamivel frissebbek lehetnek a hajnalok. A rendkívüli hőség miatt különösen fontos odafigyelni az egészségügyi kockázatokra és betartani az ilyenkor ajánlott óvintézkedéseket.

Címkék:
időjárás, kánikula, magyarország, nyár, hőség, hőmérséklet, rekord, időjárás előrejelzés, időjárás jelentés,