Ismét házépítésbe fogott 2024-ben sok magyar: lehet, hogy nekik lesz igazuk?

Pénzcentrum2024. július 15. 08:45

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 7,2%-kal nőtt, az előző hónaphoz képest 3,8%-kal csökkent az építőipari termelés volumene - közölte friss adatok alapján a KSH.

2024 májusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 7,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 11,2, az egyéb építményeké 1,1%-kal bővült. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 3,8%-kal kisebb volt az áprilisinál.

2024 májusában az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése bővült: az épületeké 11,2, az egyéb építményeké 1,1%-kal. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 12,5%-kal nagyobb, az egyéb építmények építésében 12,4%-kal kisebb volt a termelés volumene. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 14,8%-kal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene 1,3%-kal csökkent. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 5,0%-kal magasabb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 9,0%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 6,0%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 2,5, az egyéb építményekre vonatkozóké 9,3%-kal emelkedett.

2024 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 6,1%-kal nőtt - közölte a KSH.

Szerencsés csillagzat alatt építkezhetnek a magyarok

Nyoma sincs a drágulásnak az építőanyagpiacon. Az Újház Zrt. adatai szerint a szerkezetépítő-, azaz új építések indulásakor leginkább használt anyagok forgalma 38 százalékkal növekedett a 2. negyedévben az előző év azonos időszakához képest, miközben ebben az árucsoportban az árak 10,5 százalékkal mérséklődtek. Mindez alátámasztja a KSH ma megjelent adatait, amiből az építési piac várható felfutása rajzolódik ki.

Az új szerződések volumenének csökkenése nem mond ellent annak, hogy az ágazaton belül a lakossági beruházások kezdenek felpörögni. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint több hónapja csúcsra járnak a lakáscélú lakossági hitelek, és az építőanyag kereskedelem forgalmi adatain is az látszik, hogy lassan felpörögnek a lakásépítések

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

-  mondja Juhász Attila az Újház Zrt. valamint az ÉVOSZ Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke. A cég adatai szerint a második negyedévben a legjobban a szerkezetépítésben használt árucsoport forgalma emelkedett a megelőző év azonos időszakához képest, 38 százalékkal.  

„Mindez nem párosul áremelkedéssel, sőt ebben az árucsoportban az árak 10,5 százalékkal, azon belül a tégla és más falazóelemek ára 14 százalékkal csökkent egy év alatt. Hasonló a helyzet a tetőfedő anyagok esetében is, ebben az árucsoportban az értékesítés mennyisége 21 százalékkal emelkedett, miközben az árak 11,5 százalékkal csökkentek”  – mondja Juhász Attila.

Kedvező a helyzet a most indult lakossági energiahatékonysági támogatást lehívni készülők számára is. A homlokzati szigetelésben leginkább használt hőszigetelő habok értékesítési volumene a támogatást megelőző kivárás miatt 9,4 százalékkal csökkent, de vele együtt 4,5 százalékkal csökkent ezeknek az anyagoknak az ára 2023 II. negyedévéhez képest.

„Jó helyzetben várja a szakma az új támogatásból várhatóan szeptembertől meginduló kereslet növekedést, az építőanyag kereskedők felkészültek az igények kielégítésére, hazai alapanyagokból nincs és nem is várható hiány” – mondjta el a szakértő.

Címkék:
építőipar, építkezés, ksh, május, termelés, építés, épület, vállalkozások,