Kevesen tudják, de ezt tilos a saját kertedben: akár még börtön is járhat érte

Pénzcentrum2024. július 11. 08:15

A legtöbb kertesház tulajdonos találkozott már azzal a problémával, hogy darazsak telepedtek meg az udvarában, a redőnytokban vagy a kert különböző részein. Sokan úgy döntenek, hogy gyorsan megoldják a problémát, és lefújják a zavaró rovarokat valamilyen rovarirtóval. Ez azonban nem a legjobb megoldás. Figyelembe kell vennünk környezetünk és a rovarok védelmét, hiszen ők nemcsak a beporzást segítik, hanem a káros bogarakat és rovarokat is elűzik. Ráadásul egy meggondolatlan irtás súlyos bírsággal, sőt akár börtönbüntetéssel is járhat - írja a HelloVidék.

Kevesen tudják, hogy néhány darázsfaj irtása Magyarországon törvényellenes. Ezek a fajok gyakran előfordulhatnak a kertünkben is. A szakképzett rovarirtók képesek azonosítani ezeket a fajokat, és még a megrendelő kérésére sem végeznek irtást!

Néhány példa védett darazsakra:

  • Pompás útonállódarázs
  • Óriás-tőrösdarázs
  • Pompás fémdarázs
  • Szöcskeölő darázs
  • Nagy smaragdfémdarázs

Ezeknek a példányoknak a büntetési tételei 5000 és 50 000 forint között van. Nemrég a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményben figyelmeztetett arra, hogy májustól a nagy tőrösdarazsak megjelennek a kertekben, parkok gyepén, korhadó fák körül és a komposzt közelében, akár nagy számban is. Fontos tudni, hogy bár ezek az állatok ijesztőnek tűnhetnek, teljesen ártalmatlanok az emberekre és a társ- illetve háziállatokra, ráadásul segítenek szabályozni a cserebogarak számát.

Ezek a darazsak nem keverendők össze a házak körül gyakori, fekete-sárga mintás, valóban agresszív társas darazsakkal, amelyek csoportokban élnek. Bár a tőrösdarazsak is rendelkeznek fullánkkal, ezt csak akkor használják, ha megfogják őket.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az irtásuk nemcsak azért értelmetlen és önkárosító, mert ártalmatlanok, hanem azért is, mert az óriás tőrösdarázs védett faj, és természetvédelmi értéke 50 000 forint. Az elpusztításuk súlyos büntetést, akár több éves börtönbüntetést is eredményezhet.

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT! 
 

Címkék:
otthon, bírság, ház, tulajdonos, darázs, darázsirtás, tilos,