Voks 2024: közbelépett az Alkotmánybíróság, megint újraszámolás lesz?

Pénzcentrum/MTI2024. július 5. 17:38

Újraszámolhatják az összes, főpolgármester-jelöltekre leadott szavazatot, miután az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a Kúria eredmény-jóváhagyó döntését.

Megsemmisítette a nemrégiben lezajltott újraszámlálás utáni eredményt helybenhagyó Kúria-döntést az Alkotmánybíróság, így lehetséges, hogy megint újraszámolják a szavazatokat - írja a HVG. Az AB azután döntött így, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámolása után 41 szavazattal kikaó Vitézy Dávid alkotmányjogi panasszal élt.

Az AB állásfoglalása szerint ha újraszámolták az érvénytelen szavazatokat annak érdekében, hogy érvényeseket találjanak közte, akkor ugyanígy kell tenni az érvényesekkel, mert abban pedig érvénytelenek is lehetnek. Ez azonban az összes szavazat újraszámolását jelentené, így még mindig nem tekinthető véglegesnek az, hogy Karácsony Gergely újabb öt évre Budapest főpolgármestere maradhat.

Az Ab szerint a Kúria nem indokolta meg kellően, miért találta alaptalannak az NVB-határozat ellen előterjesztett bírósági felülvizsgálati kérelmet, ami a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog sérelméhez vezetett.

Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A főpolgármester-választással, az újraszámlálás körüli történésekkel a Pénzcentrum is többször, részletesen foglalkozott, ezeket az anyagainkat itt olvashatod el újra:

 

Címkék:
eredmény, Kúria, Budapest, Alkotmánybíróság, választások, szavazás, vitézy, választás, főpolgármester, karácsony gergely,