Orbán Viktor: Több nap, mint kolbász; a következő lépés az a következő lépés

Pénzcentrum2024. július 5. 07:45

Több nap, mint kolbász - mondta el Orbán Viktor élő interjúban a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország!" c. műsorában. A magyar miniszterelnök fontos gazdasági témákról is beszélt: érintette a reptéri késések ügyét, az otthonfelújítási programot, az infláció és a reálbérek összefüggése is szóba került. Az üzemanyagárak a régiós átlag fölé emelkedtek, ígéretet tett, hogy a kormány intézkedni fog ez ügyben. De szóba került a turizmus is, mint az egyik legfontosabb nemzetgazdasági ág.

Párbeszéd nélkül nehezen fogunk elmozdulni a béke világába, miközben százak halnak meg a fronton. Az igazi ellenfelünk a háború okozta nyomorúság. Európának az emberséges külpolitika iránytűjét kellene a kezébe tartania, többet is tehetne, hogy a béke irányába mozduljon el - mondta el Orbán Viktor, miniszterelnök.

Szerinte nehéz felmérni az Ukrajnában tett találkozójának hatását, látni kell Magyarország helyét: a nagy béketárgyalások ügyét a nagy országok fogják elintézni. De ma még nincs párbeszéd, nehéz elképzelni, hogyan fogunk elmozdulni a béke irányába.

Amit én csinálok, tárgyalásnak tűnik, de nem tárgyalunk valójában, nincs meg hozzá a mandátumunk. Ennek ellenére tudunk jó eszköz lenne a békét akarók kezében 

Mint elmondta, ő annyit tesz, hogy elmegy olyan helyekre, ahol a békéért tudnak tenni, és kérdéseket tesz fel. Kérdéseket tett fel Zelenszkijnek is, hogy meg lehessen érteni, hogy hol van a vörös vonal, ameddig a béke érdekében el tud menni. Mindenki attól tart, hogy amikor tűzszünetet kötnek, az mindig a másik félnek kedvez, mert így az rendezheti sorait.

Az ezzel kapcsolatos követező lépésről nem beszélt a miniszterelnök, helyette azt mondta, 

 a következő lépés az a következő lépés, több nap, mint kolbász.

A Patrióták Európáért pártcsalád alakuló ülése hétfőn lesz, összegyűlnek azok a pártok, akik a csatlakozásukat eldöntötték, de még nem jelentették be.

Kereskedelmi háború réme fenyeget: Orbán beszélgetett a nagy európai autógyártókkal, megtudta, ők nem akarják a kínai büntetővámokat, mégis az ő érdekükben a brüsszeli bürokraták megszavazzák.

A légi közlekedési fennakadásokkal kapcsolatban elmondta, szerdán volt kormányülés, tárgyaltak a helyzetről. Kifejtette, amit ott látunk, az a tűrhetetlen kategória. Az emberek erre készülnek egész évben:

nem állnak olyan jól a fizetések Magyarországon, hogy bárki bármikor repkedhessen, ezért ezek ritka és fontos alkalmak

Reményei szerint amikor átveszik az irányítást a reptéren, azonnal javulni fog a helyzet. Vannak elvárások, amit a kormány támaszt, ezeknek meg kell felelni.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az üzemanyagárak a régiós átlag fölé emelkedtek. "Ha egyszer megállapodtunk abban, hogy az emberek nem fizethetnek többet, mint a szomszédos országok átlagára, akkor ezt be kell tartani. Most még udvariasan kérjük, hogy ezt tartsák be. De ha ez nem történik meg, a kormány intézkedni fog" - mondta el a miniszterelnök.

Az inflációval harcolni kell, a munkaadókkal olyan megállapodásokat kötnek, amelyek jó béreket eredményeznek.

Ha magas az infláció, legalább jó bérek legyenek

- mondta.

A turizmus, a magyar nemzetgazdaság legfontosabb ága, azért kiemelt Magyarországnak, mert az a legjobb pénz. Százezrek élnek meg belőle, és még adóbevételt is jelent. 

A turisztikai adatokkal kapcsolatban elmondta, az előfoglalások alapján 60 százaléka várhatóan magyar a turistáknak itthon.

Az otthonfelújítási programról is beszélt: újabb 30-40 ezer családot tudnak elérni vele. Vannak tehát biztató jelek a gazdasági helyzet terén.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Címkék:
Orbán, turizmus, magyarország, interjú, orbán viktor, rádió, kolbász, kossuth, otthonfelújítási támogatás, béke,