Komoly pénzekhez jutnak magyar pedagógusok: elképesztő, mire volt szükség, hogy ezt elérjék

Pénzcentrum2024. július 2. 09:00

A Kelet-Pesti Tankerületi Központ ellen összesen 13 pedagógus indított pert a kifizetetlen többletmunkák miatt. Azonban a tankerület még az első tárgyalási nap előtt kifizette a tanárok által követelt összegeket – értesült a Népszava.

Korábban arról számoltunk be, hogy a Kelet-Pesti tankerületben korlátozhatják a kiváló besorolású pedagógusok számát, hogy így ne kelljen kifizetni az ezért járó bónuszokat.

Most ugyanebben a régióban tovább fokozódott a pedagógus bérek körüli botrány, hiszen a tanárok pert indítottak a kifizetetlen túlórák miatt a tankerülettel szemben. Ám még az első tárgyalási napra sem kellett, hogy sor kerüljön, ugyanis az egyik érintett pedagógus tájékoztatása szerint a tankerület vezetése a keresetlevél átvétele után "megdöbbentően gyorsan és együttműködően" reagált, és peren kívüli megállapodás született.

A tanárok a négy napon belül elrendelt eseti helyettesítésekért járó díjakat követelték három évre visszamenőleg, ami fejenként 80-100 ezer forintot tett ki.

Nem is a pénz, hanem az elv miatt vállaltuk a bírósági eljárást, mert bármekkora összegekről is beszélünk, az nem lehet, hogy ingyen dolgoztassák a tanárokat

– fogalmazott az egyik pedagógus.

Hozzátette, hogy a tankerület hozzáállása mindannyiukat meglepte, és nem érti, miért kell perelni vagy perrel fenyegetőzni ahhoz, hogy a pedagógusok megkapják a nekik járó pénzeket. A munka törvénykönyve szerint a négy napon belül elrendelt helyettesítés rendkívüli munkaidőnek minősül, amelyért 50 százalékos bérpótlék, vagyis az óradíj 150 százaléka jár.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke elmondta, hogy az elmúlt években több hasonló pert is megnyertek a tanárok. Mivel a perköltség gyakran magasabb volt, mint a pedagógusoknak kifizetendő összegek, a tankerületek számára észszerűbb a megegyezés. 

Hasonló közjáték zajlott le Székesfehérváron is, ott 21 tanár indított pert a négy napon belül elrendelt helyettesítések, túlórák és az iskolán kívüli, például hétvégi munkavégzésért járó díjak elmaradása miatt.

Ám a Székesfehérvári Tankerületi Központ bem tartja jogosnak a követeléseket, és úgy véli, hogy a pedagógusok tehetnek arról, ha napi 8 órán belül nem tudnak végezni a feladataikkal – így ez az ügy várhatóan a bíróságon folytatódik.

Címkék:
per, pedagógus, bíróság, közoktatás, tanárok,