Bekeményített Lázár János: nagyon komoly változások lesznek, erre senki sem készült

Pénzcentrum2024. július 2. 09:45

Lázár János nemrégiben bejelentette, hogy javasolni fogja a kormánynak a helyi iparűzési adó (HIPA) megreformálását, mivel szerinte az önkormányzatok sokszor nem hatékonyan használják fel ezeket az összegeket – írta meg a 24.hu

Újabb jogköröket vonhatnak el az önkormányzatoktól, a közlekedési miniszter javaslatára változhatnak a körülményei az iparűzési adó beszedésének. Lázár János szerint a módosítás azért indokolt, mert az önkormányzatok nem gazdálkodnak jól a bevétellel. Év elején már módosultak az iparűzési adó bizonyos feltételei, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnöke komoly veszélyt lát abban, hogy az önkormányzatok elveszíthetik a helyi adók feletti rendelkezést, és több regnáló polgármester is elégedetlenségét fejezte ki a változtatásokkal kapcsolatban.

Lázár János úgy véli, hogy véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy egyes településvezetők a helyi vállalkozók által befizetett adókat fesztiválokra és mulatságokra költik, majd a kormányhoz fordulnak pénzügyi segítségért.

Szerinte a helyi adóbevételeket inkább iskolákra, óvodákra, kórházakra és infrastrukturális fejlesztésekre kellene fordítani. Bár részleteket nem árult el a javasolt reformról, az MKOE régóta szorgalmazza a helyi adók megszüntetését, mert azok bonyolultak és nehezen kezelhetők.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ruszin Zsolt azt is elmondta, hogy helyi adók eltörlését alaposan elő kellene készíteni, legalább öt évet szánva a változtatásokra. Szakmai egyeztetést is szükségesnek tart, hogy a kormány milyen módosításokat tervez, például hol szélesítené az adóalapot, hol mérsékelné, illetve milyen új adókat vezetne be. Ruszin szerint az adózási rendszer átalakítását következetesen kellene végrehajtani, hogy kiszámíthatóbb legyen mind a nagy-, mind a kisvállalkozások számára.

Címkék:
önkormányzat, iparűzési adó, jog, lázár jános, módosítás, államkassza,