Lecsap a katasztrófavédelem a vérszívókra: itt folytatódik az irtásuk, erre oda kell figyelni

Pénzcentrum2024. július 1. 15:03

Folytatódik a szúnyoggyérítés, még rendkívül sok településen meg kell szabadulni az idegesítő, kártékony vérszívóktól.

Budapest több kerületében és tizennégy vármegye összesen 322 településén, csaknem 88 ezer hektáron gyérítik a héten a szúnyogokat. Budapesten a harmadik, a negyedik, a tizenharmadik, a huszonegyedik, a huszonkettedik és a huszonharmadik kerületben, valamint végig a Duna mentén, azaz a Szigetközben, Komáromnál, a Dunakanyar településein, a Csepel-sziget, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében lépnek fel kémiai módszerrel a vérszívók ellen. Kezelések lesznek több Rába menti településen, Sopron környékén, Bács-Kiskun és Zala vármegye több településén, valamint a Velencei-tó és a Tisza-tó körüli helységekben.

Az árhullámot követő fokozott szúnyogártalom miatt az országos tisztifőorvos több településen is engedélyezte a légi kémiai szúnyoggyérítést, ezért a napokban a Szigetközben repülőről végeznek kémiai szúnyoggyérítést. A szúnyoggyérítés pontos ütemezése megtalálható a katasztrófavédelem weboldalán.

A Dunán, valamint a Rábán levonult árhullám nagy kiterjedésű csípőszúnyog-tenyészőhelyeket hozott létre, amelyeken tömegesen fejlődnek az ártéri szúnyogfajok. Ahol erre lehetőség nyílik, a szakemberek a lárvák ellen biológiai módszerrel lépnek fel, de a természetvédelmi területeken ez nem lehetséges, ezért egyes térségekben mostanra jelentős szúnyogártalom alakult ki.

A Szigetközben 55 településen légi gyérítés lesz, Budapesten és 267 településen pedig a települések lakott területein földi permetezéssel lépnek felé a vérszívók ellen a szakemberek. Az alkalmazott készítmény az alacsony dózisnak köszönhetően csak az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, emberekre, háziállatokra nem jelent veszélyt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jelenleg a legnagyobb ártalmat az árterületeken kifejlődő szúnyogok okozzák, de sok faj számára a lakókörnyezetünkben összegyűlt vizek jelentenek ideális élőhelyet. A ház körül kialakult csípőszúnyog-tenyészőhelyek felszámolását ne mulasszuk el.

Címkék:
Budapest, katasztrófavédelem, település, szúnyogirtás, szúnyoginvázió, szúnyoggyérítés, szúnyogok, települések, vármegye,