Óriási bejelentés: ennek örülhetnek a felújítás előtt álló háztulajdonosok

Pénzcentrum2024. június 30. 14:15

Néhány napja csendben módosították a 2021 végén elindított lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázatok végrehajtási határidejét és a projektek fizikai befejezésének szabályait. Valószínűleg a szakmai körökben felmerült sürgető problémákra és követelésekre reagáltak ezzel a lépéssel - számolt be a Portfolio.

A 2021 végén elindított lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázatok végrehajtásának határideje, valamint a projektek fizikai befejezésének szabályozása az elmúlt napokban módosult. Ez a változás különösebb nyilvánosság nélkül történt, és nagy valószínűséggel a szakmai követelésekre reagálva került sor rá.

A hivatalos pályázati oldalon közzétett június 27-i közlemény részletezi a módosításokat: e szerint jelentősen meghosszabbodott a projektek megvalósításának határideje: egyrészt 28, illetve 34 hónap áll rendelkezésre attól függően, hogy csak napelem telepítése vagy komplex pályázat keretében történik-e a beruházás. Másrészről új szabályok léptek életbe a megvalósítás csúszásának bejelentését illetően.

A változtatások között szerepel, hogy amennyiben a projekt fizikai befejezése nem haladja meg a három hónapos késedelmet, nem szükséges módosítani a Támogatói Okiratot. Emellett eltörölték azt a rendelkezést, amely korábban lehetővé tette volna a határidő hosszabbítását három hónapon túli csúszás esetén.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség pozitívan értékeli ezt a fejleményt, hangsúlyozva annak fontosságát az energiafüggetlenség és a megújuló energiaforrások elterjedése szempontjából. A Szövetség szerint ezek a módosítások lehetőséget biztosítanak arra, hogy még az időben lemaradt projektek is sikeresen befejeződjenek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jelenlegi adatok szerint az elfogadott 35 ezer 716 projektből csak 24 ezer 109 esetén történt meg a kifizetés. Ez azt jelenti, hogy továbbra is jelentős lemaradás tapasztalható ezen területen, bár az utóbbi időben növekedett a kifizetett összegek volumene.

Címkék:
otthon, napelem, projekt, lakosság, fűtéskorszerűsítés, pályázatok,