Komoly díjemelésekről döntött a kormány: mostantól ez is drágább lesz

Pénzcentrum2024. június 29. 17:18

A Magyar Közlöny legutóbbi számában közzétett kormányrendelet alapján a földhivatali szolgáltatási díjak megemelkednek, amit a kormány az elmúlt évek magas inflációjával és a rendszerek működtetésének drágulásával indokol.

A Magyar Közlöny legutóbbi pénteki számában közzétett minisztériumi rendelet alapján a földhivatali szolgáltatási díjakat megemelik. A kormányzati döntés mögött az áll, hogy az elmúlt években tapasztalt magas infláció mellett ezek a díjak régóta nem módosultak, miközben a rendszer fenntartása és üzemeltetése egyre többe került.

A közigazgatási és területfejlesztési miniszter által kiadott 6/2024. (VI. 28.) KTM rendelet, amely az ingatlan-nyilvántartási, telekalakítási, földmérési és térképészeti tevékenységekkel kapcsolatos eljárások, valamint az ingatlan-nyilvántartásból és állami alapadatbázisokból történő adatszolgáltatások igazgatási szolgáltatási díjainak módosításáról szól, 31 nap múlva lép hatályba.

Az ingatlan-nyilvántartási eljárásért fizetendő díj 2010 óta, a telekalakítási engedélyezési eljárásoké 2014 óta, míg a földmérési és térképészeti eljárásoké és adatszolgáltatásoké 2006 óta nem került frissítésre. A kormány ezenfelül arra is hivatkozik, hogy az informatikai rendszerek fejlesztése és karbantartása jelentős költségeket generál, amelyek nem csökkentek az idő során. Emellett megemlíthető, hogy bizonyos szolgáltatások beszerzése piaci áron történik az állami szervek részéről is, amelyek árai szintén növekedtek az elmúlt évtizedek során.

Az Országgyűlés korábban csökkentette az e-hiteles tulajdoni lapok díját 3600 forintról 3000 forintra 2023-ban, miközben megszüntette a nem hiteles változatot. Az új rendelet szerint mostantól a fizetős szolgáltatást igénybe vevőknek 4800 forintot kell fizetniük egy e-hiteles tulajdoni lapért, ami mintegy 60%-os emelkedést jelent. Egy új tulajdonos bejegyzése a tulajdoni lapra mostantól 4000 forinttal lesz drágább.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A papíralapú hiteles tulajdoni lap másolataért jelenleg 10 000 forintot kell fizetni, ami korábban 6250 forint volt. A használati megosztási vázrajz vizsgálata pedig 3200 forintra emelkedik a jelenlegi 2000 forintról.

Címkék:
kormány, ingatlan, magyar, díjak, rendelet, földtulajdon, közlöny,