Ezek a világ legélhetőbb városai 2024-ben: Budapest sem szégyenkezhet

Pénzcentrum2024. június 27. 09:28

Az Economist Intelligence Unit éves felmérése szerint Bécs harmadik egymást követő évben is a világ legélhetőbb városa lett, tökéletes pontszámokat kapva négy kategóriában - jelentette a CNN. A top 10-ben szereplő városok között dán, svájci, ausztrál és kanadai települések is helyet kaptak.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) által közzétett legfrissebb jelentés szerint Bécs vezeti a világ legélhetőbb városainak listáját 2024-ben is. Az osztrák főváros ezzel harmadik egymást követő évben áll az élre, kiemelkedő teljesítményt nyújtva négy kategóriából ötben. Csak a kultúra és környezetvédelem területén kapott alacsonyabb pontszámot, ami a jelentős sportesemények hiányának tulajdonítható.

Az EIU éves felmérése 173 várost értékelt több fontos szempont alapján, beleértve az egészségügyi ellátást, a kultúrát, a környezetet, a stabilitást, az infrastruktúrát és az oktatást. Koppenhága és Zürich követik Bécset a rangsorban, utóbbi jelentős előrelépést tett a hatodik helyről a harmadikra.

Ausztrália és Kanada városai is jól szerepeltek: Melbourne a negyedik helyre került, míg Calgary és Genf holtversenyben az ötödiken állnak. Sydney és Vancouver megosztották a hetedik helyet, Oszaka és Auckland pedig együtt zárták a top 10-et.

A jelentés kiemeli Nyugat-Európa erős teljesítményét, amelynek 30 városa átlagosan 92 pontot ért el száz pontból. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy bár globálisan növekedett az élhetőség mértéke, bizonyos régiókban csökkent a stabilitás pontszáma zavaró tüntetések és növekvő bűnözés miatt.

Észak-Amerikában Honolulu állt az amerikai városok közül a legmagasabban, míg Atlanta javított pozícióján. Los Angeles és New York viszont alacsonyabb helyezéseket értek el. Toronto idén kiesett a top 10-ből.

Az oktatás terén Észak-Amerika kiemelkedett, de az infrastruktúrára adott pontszámok Kanadában csökkentek egy súlyos lakhatási válság miatt. A jelentés szerint Ausztrália és Kanada bérlakások elérhetősége történelmi mélyponton van.

Ázsiából Hongkong mutatta be a legnagyobb javulást stabilitásban és egészségügyi ellátásban. Az Egyesült Arab Emírségek városai is jelentős előrelépést tettek. Tel-Aviv viszont jelentős visszaesést szenvedett el az izraeli-Hamász konfliktus következtében.

A tanulmány hangsúlyozza továbbá azt is, hogy bár globálisan javult az élhetőség indexe, még mindig léteznek fenyegetések a stabilitásra nézve világszerte magas inflációval és gazdasági ellenszelekkel összekapcsolva. A lista alján Damaszkusz maradt továbbra is a legkevésbé élhető városnak minősítve.

A világ legélhetőbb városai 2024-ben:

1. Bécs

2. Koppenhága

3. Zürich

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

4. Melbourne

5. Calgary

5. Genf

7. Sydney

7. Vancouver

9. Oszaka

9. Auckland

A Global Liveability Index 2024 ranglistában Budapest a 32. helyet szerezte meg, két hellyel került előrébb a 2023-as eredményhez képest. A főváros 92 pontot ért el a 100-ból.

Címkék:
otthon, Budapest, bécs, város, legélhetőbb, jelentés, világ, városok, top, legélhetőbb városok,