Indul a pénzosztás: rengetegen jogosultak az állami ingyenmilliókra, érdemes jelentkezni

Pénzcentrum2024. június 25. 15:30

Hatalmas az érdeklődés az új energiahatékonysági támogatásra – állítja az egyik éptőanyag-kereskedő. A cég tanácsadó szolgáltatására eddig 2300-an regisztráltak be, és több mint 200-an vettek már részt személyes konzultáción.

Sokan várják rajtra készen, hogy beadják kérelmüket az új államilag támogatott Otthonfelújítási Programra – állítja a Piramis Építőház Kft. képviselője.

Juhász Attila, a társaság tulajdonosa szerint a beregisztrált több mint 2000 ügyfél megközelítőleg 10 százaléka lényegében sínen van. A regisztrációs kérdőívek alapján sokan kötik össze a támogatott beruházást más munkákkal, várhatóan jobb idők jönnek például a tetőfedőkre is.

A regisztrációs kérdőívekből az is kirajzolódik, hogy milyen munkákat akarnak elvégeztetni a pályázók. A támogatás keretében megvalósítható munkák közül a legnépszerűbb a nyílászáró csere, ezt a regisztráltak 57 százaléka szeretné elvégeztetni, a homlokzat szigetelés (56 százalék), valamint a fűtés korszerűsítés (47 százalék), de sokan akarnak födémszigetelést (35 százalék), tetőszigetelést (30 százalék) és gázkazán cserét (28 százalék) is.

Fontos megjegyezni, hogy az utóbbi napokban talajvízszerűen tör fel a hőszivattyúk iránti érdeklődés, mert ez csak a pályázati felhívás múlt hétfőn megjelent végleges verziójában vált támogathatóvá

– tette hozzá. A jelentkezők mindösszesen 7 százaléka mondta, hogy még nem tudja mit szeretne felújítani, ebből az derül ki, hogy meglehetősen tudatosak az érintettek.

A regisztrációs kérdőív arra is kiterjed, hogy milyen egyéb – a pályázatban nem elszámolható – munkákkal akarják az ügyfelek egybekötni a támogatott beruházásokat. Eszerint a legtöbben a tetőfelújításban, praktikusan tető héjazat cserében gondolkodnak (31 százalék), sokan akarják lecserélni az ereszcsatornát (27 százalék), újra burkoltatni a teraszokat, épületek körüli járdákat (27 százalék), vagy padlófűtést alakítanának ki .

Látható, hogy zömmel olyan tervekről van szó, amelyek logikusan következnek a támogatott munkákból, mert például a homlokzati hőszigetelés csökkenti a tető túllógását, és jó eséllyel az ereszcsatornát is javítani kell

– mondta. Bár sokan érkeznek felkészülten konzultációra, elmondható az is, hogy a tanácsadói programra jelentkezők nagyon sok részletszabállyal nincsenek tisztában. Ennek az az oka, hogy rendkívül bonyolult és összetett a feltételrendszer, ahol össze kell hangolni az energetikai nyitó és záró auditot, a kivitelezői és kereskedői árajánlatokat, amelyeknél figyelembe kell venni a fajlagosan elszámolható költségeket, valamint az építőipari kulcstermékeket, mindezek mellett egy banki hitel igénylési folyamatot is le kell bonyolítani, igény szerint előleg lehívással kiegészülve.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez nekünk nem probléma, erre való a teljeskörű tanácsadásunk, de azt javasoljuk, hogy az emberek ezt a folyamatot ne az MFB pontokon vigyék végig , mert azokon minden bizonnyal túlterheltség várható, különösen a program indulásának első néhány hetében

– figyelmeztetett Juhász. A szakember szerint nemcsak itt keletkezhetnek szűk keresztmetszetek, hanem a kivitelezőknél is, különösen a homlokzat szigetelő szakembereknél, a nyílászáró beépítőknél, valamint az épületgépészeknél. Ezekre a szakmákra már most érzékelhetően megnőtt a kereslet.

Ami az építőanyagokat illeti, azokból a kulcstermékek bevezetése után sem lesz hiány, mert mind hőszigetelő anyagból, mind nyílászáró üzemből és manufaktúrából sok magyar cég áll rajtra készen, és a támogatás áprilisi bejelentése óta az építőanyag kereskedők is feltöltötték már a raktárkészleteiket.

Mivel a támogatási összeg korlátozott, a megközelítőleg 2 millió 1990 előtt épült családi ház mindösszesen 1 százaléka fog tudni élni a lehetőséggel, érdemes gyorsan dönteni és beadni a pályázati anyagot

– összegezte az igazgató.

Címkék:
otthon, család, támogatás, lakásfelújítás, építkezés, felújítási támogatás,