Lassan értelmét veszíti a rezsiemelés: már nem rég álom a nullás áramár, mire fizetnek ennyit a fogyasztók?

Pénzcentrum2024. június 21. 15:02

Az EU becslése szerint az energiatárolásnak 2030-ig még így is több mint háromszorosára kell növekednie ahhoz, hogy a célkitűzéseknek megfelelően a megújuló energiaforrások aránya 69% legyen a villamosenergia-rendszerben.

Európa legfontosabb gazdaságaiban a nagykereskedelmi árampiacon, az első öt hónapban rekord mennyiségű nulla vagy negatív áramár volt tapasztalható az alacsony kereslet időszakaiban - írta meg a Reuters.

Ez azt jelenti, hogy a termelők gyakrabban kénytelenek fizetni az áramszolgáltatásért, vagy leállítani kényszerülnek erőműveiket – mondta el a lapnak Markus Hagel, a német Trianel közműcég energetikai szakértője.

Az erős víz- és nukleáris energia termelés is hozzájárult a túltermeléshez, de Európa a napenergia jelentős bővülését is tapasztalta. Nemrég mi is írtunk arról az új magyarországi programról, amely szintén a napenergia használatát népszerűsíti. Illetve arról, hogy egyébként a magyaról is egyre szívesebben állnak át a megújuló energiaforrásra. Az Európai Unióban telepített napenergia kapacitás több mint duplájára nőtt, elérve a 263 GW-ot 2019 és 2023 között. A SolarPower Europe adatai szerint 2023-ban ez napi plusz 306 000 napelem telepítésének felelt meg.

A Trianel 800 megawatt (MW) fotovoltaikus kapacitásba fektetett be, és 2000 MW-nyi projekttervük van, de az alacsonyabb árak miatt újra kell gondolniuk, hogyan értékesítik az áramot. A napenergia azért is terjedt gyorsan, mert már nem igényelt támogatásokat, mivel a fejlesztők fix áras villamosenergia-vásárlási megállapodásokat kötöttek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ahogy az árak csökkennek, a fejlesztők egyre inkább visszatérnek a támogatási rendszerekhez, mondta Hagel. A negatív árak nem újak Németországban, amely Európa legnagyobb nap- és szélerőmű kapacitásával rendelkezik, de 2024-ben először már Spanyolország is tapasztalja ezeket az árakat a napenergia erős növekedése után.

A háztartások, amelyek az ukrán háború nyomán emelkedő energiaköltségekkel küzdenek, még nem élvezhetik az alacsonyabb számlákat, mivel gyakran hosszú távú szerződések kötik őket. Csak azok a fogyasztók, akik hőszivattyúba, elektromos autóba vagy tárolórendszerbe fektettek be, tudják kihasználni a negatív árakat, mondta a német helyi közművek egyesületének VKU szóvivője. Azok, akik fix áras szerződésekkel rendelkeznek, csak akkor érzik majd a negatív áramárak pozitív hatását, ha hosszú távon lecsökkentik az átlagos piaci árakat.

Címkék:
otthon, rezsi, áram, európa, árak, napenergia, erőmű, megújuló energia,