Minden borul a főpolgármester-választáson? Ebben az esetben számolják újra a voksokat Budapesten

Pénzcentrum2024. június 10. 08:58

Vitézy Dávid újraszámoltatná a budapesti szavazatokat, miután csak 324 vokssal maradt alul a főpolgármester-választáson Karácsony Gergellyel szemben. Ez azonban nem olyan egyszerű, csak azért nem fognak újraszámolni, mert nagyon kicsi a különbség.

Mint megírtuk, borzasztó szoros eredményt hozott a főpolgármester-választás, 100 százalékos feldolgozottságnál Karácsony Gergely 0,04 százalékponttal vezetett Vitézy Dávid előtt, ez szavazatra fordítva kevesebb mint 400 voksot jelent.

Budapesten a főpolgármester-jelöltek sorrendje a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékos feldolgozottságnál a következő:

  1. Karácsony Gergely (DK-MSZP-Párbeszéd- ZÖLDEK) - 47,53 százalék (371 467 szavazat)
  2. Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP - Zöldek) - 47,49 százalék (371 143 szavazat)
  3. Dr. Grundtner András (Mi Hazánk) - 4,98 százalék (38 943 szavazat)

Vitézy már éjjel arról beszélt, hogy az eredményt ne tekintsük véglegesnek, mivel több mint 24 500 érvénytelen szavazat volt, így a voksokat újraszámolhatják. Ugyanakkor csak azért nem fogják újraszámolni a szavazatokat, mert nagyon kicsi a különbség, a választási törvény szerint ha valaki akár csak egy szavazattal is, de nyer, akkor az eredményt ki kell hirdetni, nem muszáj újraszámolni.

A Telex szerint Vitézy kifogást a választásra irányadó jogszabály, illetve a választás és a választási eljárás alapelveinek megsértése miatt nyújthat be konkrét választási iroda konkrét tevékenységével kapcsolatban, vagy konkrét szavazatszámláló bizottság konkrét tevékenysége és döntése ellen. Ráadásul a bizottságnak érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítania a beadványt, ha a benyújtó nem jelöli meg konkrétan a jogszabálysértést, és nem szolgáltat rá konkrét bizonyítékokat - azaz Vitézynem is pontosan meg kell mondania, melyik szavazókörben és milyen szabálysértést tud konkrétan bizonyítani.

Címlapkép: Balogh Zoltán, MTI/MTVA

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címkék:
otthon, eredmény, Budapest, választások, szavazás, eredmények, vitézy, választás, főpolgármester, karácsony gergely, vitézy dávid,