HelloVidék • 2024. június 7. 08:15
Sokan sokféle receptre esküsznek a lecsó kapcsán, most egybegyűjtötték a legismertebbeket és a legnépszerűbbeket.
Ahogy beköszönt a nyár, máris megjelennek a piacokon és a boltok polcain a magyarok kedvenc nyári zöldségei: vétek lenne kihagyni ilyenkor a friss paradicsomot és paprikát, de a zsenge tökfélékről sem szabad megfeledkeznünk, amelyek kiválóan passzolnak a klasszikus magyar lecsóhoz. A Hellovidék utánajárt, hogyan készül a hagyományos lecsó, honnan származik ez a szuperegyszerű, ám annál közkedveltebb étel és milyen variációit ismerjük az egyszerű lecsónak.
Az első hivatalos „lecsó” recept először 1931-ben jelent meg az Új idők receptkönyvében (lecsó télire), illetve a Magyar Szakács című lapban (bácskai lecsó néven), még ugyanabban az évben – innentől azonban máris számtalan verzióban találkozhatunk kedvenc nyári ételünkkel. Ahogy a fentiekben is elárultuk, a hagyományos magyar lecsó három zöldségen, a paradicsomon, a paprikán és a vöröshagymán alapszik, azonban ezen felül nem létezik univerzális érvényű instrukció a lecsó készítését illetően.
Sokan 1:1:1 arányban használják a három alapanyagot, míg mások azt kedvelik, hogyha a paradicsom és a paprika dominálnak, vannak, akik meghámozzák a paradicsomot, vannak, akik egészen finomra aprítják őket és vannak, akik a durvára szeletelt zöldségre esküsznek, van, aki pépesre főzve szereti és van, aki azt kedveli, ha roppanós állagú a paprika - csak rajtunk múlik, hiszen a lecsó tipikusan olyan étel, amelyet az „ahány ház, annyi szokás” elve szerint készítenek.