Friss hírek jöttek a dunai árhullámról: még mindig gőzerővel készülnek Budapesten

Pénzcentrum2024. június 7. 12:34

Már több mint 600 km hosszan zajlik árvízi védekezés a magyarországi folyószakaszokon. A nagybajcsi tetőzést követően a vártnál ugyan lassabban, de apadásnak indult a Duna a szigetközi szakaszon.

Mint az Országos Vízügyi Főigazgatóság írja: Nagybajcsnál a hullámtérben a dús aljnövényzet továbbra is lassítja a víz átfolyását, hiszen az elöntött, növényzettel borított ártérről most lassabban jut vissza a víz a mederbe. Ennek hatására Budapesten szombaton délelőtt várható a tetőzés az alsó rakpart szintje körüli vízállással. 

A Duna német és osztrák részvízgyűjtőin a tegnapi nap során sem hullott számottevő eső. A legfrissebb előrejelzés vasárnaptól mutat újra csapadékosabb időjárást, azonban ez a jelenlegi árhullám levonulását jelentősen nem befolyásolja.

A felső szakaszokon a német, az osztrák, illetve a szlovák mérések és előrejelzések továbbra is nagyon lassú apadást mutatnak. A ma reggeli adatok szerint a hazai szakaszon hosszan elnyúló tetőzésre és némileg alacsonyabb vízállásokra lehet számítani.

Budapesten szombaton napközben várható a tetőzés az alsó rakpart szintjét kissé meghaladó vízállással, míg máshol az I. fokú szintet megközelítő tetőző vízállások várhatók.

Nagyon lassú az apadás a Szigetköz területén és Győrnél is, tovább lassítva a víz útját a Duna alsóbb szakaszain, hiszen a szigetközi burjánzó növényzet az érkező vizet valamelyest felfogja, lassabban képes átereszteni, az ártérről újra a mederbe engedni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Duna árhullámának tetőzése jelenleg Gönyű térségében jár, ahol továbbra is zajlik a védekezés az átvezényelt tiszai vízügyes kollégákkal karöltve. A megerősített vízügyi őrszolgálatot 317 dunai és tiszai vízügyes szakember közösen látja el a nap 24 órájában, hiszen az árhullám tartossága miatt fokozott figyelmet kell fordítani az árvízvédelmi töltéseken esetlegesen előforduló jelenségek felderítésére.

Egy ilyen tartós árvíznél a gátak átnedvesedhetnek, ami a szilárdságuk csökkenéséhez vezethet, ezért rendkívül fontos a szakképzett vízügyes őrszolgálat jelenléte. A folyamatos szakszerű megfigyelés célja, hogy felismerjék, ha szükség van segítségre, a gátak megrősítésére, hogy azok megőrizzék ellenállóképességüket. Ennek legismertebb formája a gát magasítása, de szükség lehet mentett oldali megtámasztásra, vagy a gáttestben kialakuló károsan gyors szivárgások csökkentésére, buzgár elfogással, vagy ellennyomó medence kialakításával. A vízügy szakemberei továbbra is folytatják az árvízvédelmi munkálatokat valamennyi érintett szakaszon a Rábán, a Murán, a Dráván, a Tarnán és a Zagyván is.

Címkék:
Budapest, víz, duna, árvíz, árhullám,