Fontos határidő a vasárnapi választások kapcsán: aki erre nem figyel, eleshet a szavazástól

MTI2024. június 6. 08:34

A választópolgárok pénteken 10 óráig kérhetnek személyesen mozgóurnát a helyi választási irodától a vasárnapi voksolás előtt.     

Azok a választópolgárok, akik egészségi állapotuk, fogyatékosságuk vagy fogva tartásuk miatt a választás napján nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe, mozgóurnát igényelhetnek, de pusztán kényelmi ok miatt vagy munkavégzésre hivatkozva nem lehet mozgóurnát kérni. A mozgóurna igényléséhez a választópolgárnak kérelmet kell benyújtania.

A kérelmet személyesen pénteken 10 óráig lehet benyújtani a helyi választási irodához, ezt követően online, ügyfélkapus azonosítással június 9-én, vasárnap 12 óráig van lehetőség a kérelem benyújtására. Kézbesítési meghatalmazott útján szintén pénteken 10 óráig lehet a helyi választási irodához benyújtani a kérelmet, valamint a szavazás napján 12 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz. Kézbesítővel történő igénylés esetén a szavazás napján, vasárnap délig lehet benyújtani a kérelmet a szavazatszámláló bizottsághoz.

A már benyújtott mozgóurna iránti kérelem pénteken 10 óráig vonható vissza. A szavazatszámláló bizottságok csak ahhoz viszik ki a mozgóurnát, aki kérte, és mozgóurnával csak az szavazhat, aki szerepel a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékében. Így hiába igényel például valaki mozgóurnát, ha kiviszik hozzá, a családtagjai, szomszédai nem szavazhatnak ilyen módon, hacsak korábban nem jelezték ők is, hogy így akarnak szavazni.

A jelöltek, jelölőszervezetek nem kérhetik a választópolgárok helyett a mozgóurnás szavazását és nem is szervezhetik meg nekik azt. A választópolgároknak óvatosnak kell lenniük, ha azzal hívják fel őket, hogy maradjanak otthon, mert kimegy hozzájuk a mozgóurna, ha ők ezt személyesen vagy meghatalmazott útján a hivatalos módon nem kérték. A választási irodák és a szavazatszámláló bizottságok ugyanis senkit nem vehetnek fel kérelem nélkül a mozgóurnával szavazók névjegyzékébe.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A választásokkal kapcsolatos tudnivalókat korábban itt ismertettük, ahogyan már arról is beszámoltunk itt a Pénzcentrumon, hogy a választások közeledtével az Európai Bizottság egyre szigorúbban ellenőrizte, hogy a Meta eleget tesz-e az EU digitális szolgáltatásokra vonatkozó szigorú szabályainak. 

 

Címkék:
otthon, európai unió, urna, önkormányzati választás, képviselő választás,