Új világ jön a hazai élelmiszerboltokban: ezt minden magyar megérzi majd

Agrárszektor.hu2024. május 21. 17:04

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerint a pályázati forrásokat úgy kell felhasználni az élelmiszeriparban, hogy azok hosszú távon biztosítsák az ágazat versenyképességét, elősegítve a vállalkozások növekedését és hatékonyságuk javulását.

Az Agrárszektor interjújában Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a pályázati források felhasználása az élelmiszeriparban hosszú távú versenyképesség alapjait kell, hogy megalapozza. Az államtitkár kiemelte: a cél, hogy a kisebb vállalkozások növekedjenek és hatékonyságukat javítsák.

A beszélgetés során szó esett arról is, hogy az élelmiszeripari ágazat számára 2021-től 2027-ig összesen mintegy 750 milliárd forint áll rendelkezésre, ami jelentős növekedést jelent a korábbi 468 milliárd forinthoz képest. Ez a támogatás nem csak inflációs hatásokkal nőtt, hanem nominálisan és reálértékben is bővült.

Nobilis Márton hangsúlyozta, hogy minden élelmiszeripari támogatás az Agrárminisztériumon keresztül valósul meg, ami lehetővé teszi egyenlő versenyfeltételek kialakítását az ágazatban. Az államtitkár szerint fontos, hogy az ágazati támogatások ne egyes cégeket részesítsenek előnyben.

Az interjúban említésre került továbbá, hogy a KAP Stratégiai Terv keretében mintegy 1500 milliárd forintot fordítanak gazdaságfejlesztési célokra. Ezen belül kiemelt figyelmet kapnak az állattartó telepek és a kertészeti üzemek fejlesztése. A támogatásokhoz a kormány 80%-os hozzájárulást biztosít.

A magasabb kamatkörnyezet miatt folyamatban van egy 10%-os kamattámogatás kidolgozása is, amelynek célja a pályázó vállalkozások terheinek csökkentése. Nobilis Márton azt is elmondta, hogy az élelmiszeripari fejlesztéseknél kulcsfontosságú lesz a digitalizáció és modernizáció előtérbe helyezése. A cél olyan energiahatékony és digitálisan fejlett cégek létrehozása, amelyek hosszú távon fenntarthatóak maradnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Végül az államtitkár arról tájékoztatta az Agrárszektort, hogy hamarosan új vidékfejlesztési pályázati felhívások jelennek meg. Ezek között lesznek olyanok is, amelyek kisebb léptékű fejlesztéseket támogatnak maximum 200 millió forint összegig, míg más pályázatok komplex projekteket céloznak akár 5 milliárd forint támogatással. A pályázati folyamatot két ütemben tervezik lebonyolítani annak érdekében, hogy a tapasztalatok alapján finomhangolni lehessen a kiírásokat.

Címlapkép: MTI/Lakatos Péter

Címkék:
pályázat, forint, milliárd, államtitkár, élelmiszeripar, ágazat, vállalkozások, élelmiszerár, agrárágazat,