Fű alatt szűnik meg egy bosszantó tiltás Magyarországon: holnaptól már nincs érvényben

MTI2024. május 17. 17:46

A jelenleg is tartó esőzésnek és az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak köszönhetően május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken

Tájékoztatásuk szerint a lehullott csapadék elérte az erdő avarszintjét, valamint az éghető könnyű biomassza olyannyira átnedvesedett, hogy az már nem okoz tűzveszélyt. Az időjárási előrejelzés alapján a következő napokban is borult, hűvös idő várható, esetenként záporokkal. A csapadék és az alacsony hőmérséklet növeli a levegő relatív nedvességét, így közvetetten a holt biomassza nedvességét is - olvasható a közleményben.

Mint írták, a Nébih - az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésével - május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is megszünteti a korábban elrendelt tűzgyújtási tilalmat, vagyis szombattól nem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.     A hatóság ugyanakkor felhívta azonban a figyelmet, hogy tüzet rakni erdőterületen a tűzgyújtási tilalom visszavonása után is csak szélcsendes időben, a kijelölt és kiépített tűzrakó helyeken lehet. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, és annak biztonságos oltásáról minden esetben kötelező gondoskodni. 

Címkék:
nébih, május, tilalom, csapadék, tűzgyújtási tilalom, tűzgyújtás,