Újabb invazív faj jelent meg Magyarországon, veszélyes a növényekre, állatokra

Pénzcentrum2024. május 12. 08:45

Hogy milyen invazív növényeket és állatokat találunk Magyarországon, mennyire veszélyesek, milyen fajok megjelenése várható még a közeljövőben - ennek járt utána a HelloVidék.

A növényfajok közül potenciális veszélyt jelenthet a tengerparti seprűcserje (Baccharis halmifolia), a keserű hamisüröm (Parthenium hysterophorus), a perzsa medvetalp (Heracleum persicum) vagy a sárga lápbuzogány (Lysichtion americanus).

Egy újonnan bekerülő inváziós állatfaj észlelhetősége függ a faj tulajdonságaitól, például mekkora a testmérete, mennyire rejtőzködő életmódú, milyen a szaporodási stratégiája, milyen élőhelyet kedvel.

A hazánkban várhatóan megjelenő állatfajok közül fokozott fgyelmet érdemelnek az amerikai és ázsiai eredetű mókusfajok, a szürke mókus (Sciurus carolinensis), a csinos tarkamókus (Callosciurus erythraeus) és az amerikai rókamókus (Sciurus niger), vagy a rovarok közül a Kínában őshonos ázsiai lódarázs (Vespa velutina).

Az inváziós fajok nem csak természetvédelmi, erdő- vagy mezőgazdasági, de jelentős humánegészségügyi és ökonómiai problémát is okozhatnak. Nagyon fontos e nem őshonos fajok megjelenésének korai detektálása, gyors válaszlépések meghatározása a fajok további terjedésének megakadályozása céljából.

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

Címkék:
magyarország, ázsiai, veszélyes, hellovidék, fajpusztulás, amerikai,