HelloVidék • 2023. augusztus 11. 08:15
Hogyan használjuk az egzotikus élelmiszereket, milyen különleges egészségtálakat készíthetünk belőlük?
Egyre több egzotikus gyümölcs és zöldség lel nálunk otthonra: ma már egyáltalán nem megy ritkaságszámba, ha valakinek fügefája vagy édesburgonyája van a kertben, de a magyar olívaolaj vagy csicseriborsó is egyre természetesebb jelenségnek számít. Mutatjuk, milyen mediterrán alapanyagokat termesztenek Magyarországon, és hogy miért egészséges ezeket rendszeresen fogyasztani, avagy mik a mediterrán étrend előnyös tulajdonságai - erről ír cikkében a HelloVidék.
A lassan, de biztosan zajló globális felmelegedés tünetei közé soroljuk Magyarország érzékelhető éghajlatváltozását: míg korábban ez csak a legdélebbi országrészekre volt jellemző, egyre északabbra húzódik a mediterrán éghajlati vonásokat mutató területek határa. Mindezt mi sem szemlélteti jobban, mint a kultúrnövények termesztése kapcsán végbemenő reformok, vagy az udvarainkon, háztáji kiskertjeinkben vígan eléldegélő mediterrán zöldségek, gyümölcsök és dísznövények kiváló „közérzete”.
A globális felmelegedés mezőgazdaságra gyakorolt hatásairól általánosságban elmondhatjuk, hogy a légköri változások térségenként más-más módon befolyásolják a termelékenységet – azonban Európa déli országaiban a haszonnövények termelékenységének csökkenése és az állattartási kockázatok növekedése áll a főszerepben (mindemellett több az új kártevő és növénybetegség), melyek egyértelműen visszavezethetők a hosszú, forró és aszályos nyarakra, a szélsőséges hőhullámokra és az áradásokra.