HelloVidék • 2023. március 24. 08:15
A csodás ételekben dúskáló karácsonyi ünnepkör mellett a keresztény országok legjelentősebb eseménysorozata húsvéthoz kötődik, ami hamvazószerdától (február 22.) pünkösdig (május 28-29.) tart. A legelterjedtebb húsvéti fogások közé tartozik a halászlé és a húsleves (gyakran tavaszi zöldségekkel, báránycsonttal készül), továbbá ilyenkor is készítenek olyan tipikus magyaros fogásokat, mint a pörkölt vagy a káposzta, azonban a húsvéti ünnepi asztalok igazi sztárjai a hidegtálak, amelyeken gyakorlatilag az összes szimbolikus húsvéti finomságot felsorakoztatjuk - írja a HelloVidék.https://www.hellovidek.hu/gasztromesek/2023/03/24/meguszos-husveti-receptek-fillerekbol-is-kijohet-az-otcsillagos-unnepi-harapnivalo
Az ünnepi ételek elkészítésénél fontos szempontunk –legfőképp a jelenlegi gazdasági helyzetben –, hogy minél gazdaságosabban állítsuk elő kedvelt ételeinket, hiszen az élelmiszerinfláció az egekben, így azzal is érdemes többek között foglalkozni, hogy hogyan hasznosítsuk újra a húsvéti maradékot.
Ha spórolni szeretnénk, engedjük el a megszentelt ételek egy részét – hagyjuk a drága bárányt és a túlárazott húsvéti sonkát, vásároljunk helyettük olcsóbb, hétköznapibb húsokat. Részesítsük előnyben a hatósági áras tojásból és lisztből elkészíthető egyszerű ételeket, vásároljunk minél több szezonális alapanyagot, helyettesítsük a drága és munkás részeket a receptekben gyors megoldásokkal – vendégeink valószínűleg észre sem fogják venni a különbséget.
Ha meg szeretnénk gyorsítani a húsvéti készülődést, mindenképpen azt javasoljuk, hogy egy egyszerű, dekoratív hidegtálat dobjunk össze vendégváró finomság gyanánt: sorakoztassuk fel a főtt tojást a zöldségekkel és a sonkával, illetve ízlés szerint más húskészítményekkel, kínáljunk hozzá egy kis francia salátát vagy krumplisalátát, illetve desszert gyanánt valamilyen süteményt.