Ezzel a hozzávalóval verhetetlen lesz minden étel: könnyebb vele főzni, mint a legtöbb háziasszony hinné

Pénzcentrum2023. február 5. 11:01

Bacon igazi joker a konyhában. Segítségével egy egyszerű ételt is gazdagabbá, tartalmasabbá, laktatóbbá varázsolhatunk. A tökéletes füstös húsos, de nem zsíros ízélményhez viszont ügyelnünk kell arra, hogy minőségi alapanyaggal dolgozzunk, illetve, hogy megfelelő módon készítsük a császárszalonnát. Íme néhány jó tanács, hogy hogyan süssük, mivel párosítsuk, hogy igazi komfortot adó tésztaétel kerekedjen belőle.

A bacont általában serpenyőben sütjük ropogósra, ilyenkor jó ha hideg serpenyőben kezdjük el sütni, máskülönben még azelőtt rágóssá válik, mielőtt a zsírja kiolvadna. Fokozatosan emelkedő hőfokon sütve a zsír lassan olvad ki, aminek köszönhetően egyenletesen sült, ropogós szalonnát kapsz majd. Sütőben sütve kicsit hosszabb ideig tart, mintha a tűzhelyen pirítanád, de jóval ropogósabb textúra érhető el. Érdemes kipróbálni a mikróban is, 4-5 percre közepes erősségen papírtörlőre fektetve sütni.

Serpenyős sütésnél a bacon pirításával kezd a főzést, majd a ropogós császárszalonnát kivéve az edényből dúsítsd a bacon zsírját egy vajjal. Ezen az alapon készítsd el a tésztát kísérő hozzávalókat vagy szószt. A bacon zsírja füstös, húsos ízt ad a többi hozzávalónak is, a vaj pedig a krémességével járul hozzá a fogáshoz.

Milyen bacont használjunk?

„Ha a legjobb terméket szeretnénk vásárolni, ügyeljünk rá, hogy adalék- és színezékmentes opciót válasszunk, lehetőség szerint olyat, ami csak a sótól és a bükkfa füstöléstől kap zamatot”- tudtuk meg Kovács Pétertől, a Gierlinger termékeket is készítő Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatójától.

Gomba és bacon

A gombát, sőt lehetőség szerint többféle gomba keverékét a baconnel együtt pirítjuk. Sót, borsot és egy kanál zöld pestot adunk hozzá. A krémes állagot vaj és egy kis tészta főzővíz hozzáadásával is elérhetjük, de tejszínnel felöntve az igazi.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 173 855 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 141 413 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a K&H Banknál 6,64% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a MagNet Banknál 6,75%, a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál pedig 6,89%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Kelkáposzta és bacon – egy egészségtudatosabb megoldás

Dobjunk a pirított baconhöz először zúzott fokhagymát, kevés chilit és fenyőmagot. Néhány perc alatt pirítsuk össze, majd emeljük fel a hőfokot, és adjuk hozzá a kelkáposztát egy kevéske vízzel, fedjük le, és főzzük 3-4 percig, amíg megfonnyad. Fűszerezzük ízlés szerint és ha teljes kiőrlésű tésztával tálaljuk az extra rostbevitelt is támogatjuk.

Paradicsom, füstölt paprika és bacon

Adjunk a baconhöz a pirítás közben apróra vágott hagymát és füstölt paprika őrleményt. Öntsünk hozzá egy doboz hámozott aprított konzerv paradicsomot, forraljuk fel, és kb. 5 percig főzzük, amíg besűrűsödik, közben gyakran megkeverjük, hogy ne ragadjon le az aljára és ízlés szerint sózzuk borsozzuk. Szűrjük le a tésztát, és dobjuk össze a mártással. A füstölt oldalszalonna és a paprika teljesen más ízvilágot varázsol a paradicsomból, mint, amit megszoktunk, igazi téli hangulatot ad!

Címkék:
otthon, étkezés, élelmiszer, recept, gasztronómia, étel, gasztro, paprika, gomba, főzés, paradicsom, sütés, szalonna,