Itt a szüret! Indul a betakarítás, készül már az új bor

Pénzcentrum2022. szeptember 9. 08:45

A szüreti ételeknek komoly hagyományuk van, de melyik számít ma már luxusnak? A HelloVidék összesítéséből kiderül.

Az ősz már hosszú évszázadok óta hagyományosan a szüret időszaka. A Zalagyöngyétől az Itáliáig számos bor- és csemegeszőlő-fajta várja, hogy leszedjék, és az iitalba vagy csak az asztalra kerüljenek. A szüret mellé oedig jó ételek is dukálnak, mert sokaknak egyáltalán nem mindegy, i kerül az asztalra a nagy munka után, vagy a legelső pohár új bor mellé.

Az európai borfogyasztás múltja évezredekre nyúlik vissza; mint megannyi mindent, a bortermesztés Pannóniai elterjesztését is a római hódítóknak köszönhetjük. A Kárpát-medence lankás tájegységei kiváló bortermő vidékeknek bizonyultak (leghíresebb borvidékeink közé tartozik Villány, Tokaj, Szekszárd és Eger, de a Balaton-környéki és az alföldi boraink is párját ritkítják egész Európában). A hagyományokat a rendszerváltás óta próbálják minél több térségben feléleszteni, borversennyel, borkóstolóval, zenés rendezvényekkel népszerűsíteni.

Ha kíváncsi vagy, mi számított régen "luxusfogásnak" a szüret idején, olvasd el a Hellovidék cikkét IDE KATTINTVA!

Címkék:
bor, otthon, borászat, étel, gasztro, szüret, hellovidék,