HelloVidék • 2022. július 29. 08:15
A nyár legkiválóbb, legikonikusabb gyümölcsei közé tartoznak a dinnyefélék, Magyarországon tipikusan a görögdinnye és a sárgadinnye, amelyek jóval sokoldalúbb alapanyagok, mint azt a legtöbben gondolnák. Ahogy a legtöbb gyümölcsöt, úgy a dinnyét is el tudjuk rakni télire izgalmas kompót, savanyúság, lekvár formájában – ezeket a tartósítási alternatívákat gyűjtöttük most össze olvasóinknak. Eláruljuk, hogyan készülhet lekvár görögdinnyéből és sárgadinnyéből, milyen más gyümölcsökkel érdemes kombinálni ezeket és hogyan használjuk fel a görögdinnye ehető héját, hogy egyetlen falat se menjen kárba a szezon slágergyümölcséből – írja a HelloVidék.
Ha valaki korábban még nem értesült róla, most könnyen lehet, hogy csalódás éri, ugyanis a görögdinnyének valójában semmi köze nincs Görögországhoz, egészen máshonnan származik. A görögdinnye elnevezés egészen egyedi Magyarországon, ugyanis a világon egyedül mi hívjuk „görögnek” ezt a termést – angolul „watermelon”, azaz vízdinnye -, ami még csak nem is gyümölcs, hanem egy, a tökfélék családjába tartozó édes, rendkívül magas víztartalmú zöldség, az uborka rokona.
A görögdinnye elnevezésére két válaszlehetőséget kínálunk: az egyik szerint azért „görög” a görögdinnye, mert ha a földre tesszük, görgethetjük magunk előtt, mások szerint azért görög, mert ez a dinnyeféle a Bizánci Birodalom, egyben a görög nép irányából érkezett hazánkba, javarészt az oszmán-török kereskedőknek köszönhetően. Történelmi emlékeink szerint a görögdinnye már a honfoglalás idején is előfordult a Kárpát-medencében, ám csak az 1200-as évektől vált elterjedtebb gyümölccsé.
A magyar éghajlati feltételek megfelelnek a dinnye elvárásainak (a dinnye a napfényes, szélvédett területeket szereti, ellensége az alacsony hőfok és a sok eső). A dinnye a legminőségibb talajban hozza a legjobb termést, ám Magyarországon inkább a rossz minőségű, szerkezet nélküli, homokos talajban termesztik, ezzel lehet fokozni a termés koraérését. A kötött talajon is kedvelik a termesztését, búza és hüvelyes növények után fejlődik legjobban.
A friss dinnye nagyszerű saláta- és gyümölcsleves alapanyag, mindkettőt egyaránt párosíthatjuk más gyümölcsökkel, sós és édes ízekkel is. Ha a görögdinnyéből készítünk salátát, érdemes azt párosítanunk olyan zöldségekkel, mint az uborka, a rukkola vagy a lilahagyma, bármilyen zöldfűszerrel, tipikusan bazsalikommal és mentával, petrezselyemzölddel kiváló. A sajtokkal is remekül lehet párosítani, ízletes fogások készülhetnek fetával és mozzarellával, dresszingnek használjunk olívaolajat, balzsamecetet vagy fehérborecetet, mézet.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Ha szeretnéd továbbolvasni ezt a cikket, akkor azt megteheted a HelloVidék oldalán.