Pénzcentrum • 2022. július 24. 06:59
Mióta kiderült, hogy az energiaválság miatt nem tartható fent tovább eredeti formájában a rezsicsökkentés, minden háztartás azt számolgatja, vajon mennyivel emelkednek majd a havi lakásfenntartási kiadásaik. Nem véletlen, hogy ebben a helyzetben mindenki spórolásra törekszik. Alábbi cikkünkben olyan praktikus megoldásokat mutatunk, amelyek segítségével mind a fűtés, hűtés során, és még sütés-főzés esetén is sokat lehet spórolni a rezsin.
Mint ismert, nemrég bejelentették, a rezsiemelés részletszabályait, ígyaugusztustól az, aki a megállapított átlagnál több gázt, illetve elektromos áramot fogyaszt, az a határérték feletti fogyasztása után piaci árat köteles fizetni. Arról, hogy ez pontosan mennyi, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.
Miután tegnap megjelent az MVM felhasználói fiókjaiban, mennyi az egyes ügyfelek becsült fogyasztása, így már számolgatni sem nagyon kell, hogy valaki befér-e a rezsicsökkentett keretbe. Azoknak tehát, akik már most tudják, hogy biztos kifutnak a kvótából, érdemes mielőbb lépéseket tenniük, hogy fogyasztásukat csökkentsék.
Na persze a takarékoskodás azoknak is célszerű lehet, akik még a határérték alatt vannak, hiszen a globális energiaválság miatt igencsak felértékelődik a társadalmi felelősségvállaás kérdése. De vajon miképp tudunk legegyszerűbb módon spórolni mostantól? Az MVM kisokosa alapján megnéztük, melyek azok a praktikák, amelyekkel komolyabb energetikai korszerűsítés nélkül is sokat foghatunk a rezsin. Nézzük!
FŰTÉS
A hőmérséklet helyiségenkénti szabályozásával elkerülhető, hogy „feleslegesen” fűtsünk. A megfelelő hőmérséklet beállítását a fűtési rendszert vezérlő termosztátok és a fűtőtesteken lévő termosztatikus szelepek beállításával érhetjük el.
Kétnapi távollét esetén a hőmérsékletet ajánlott 15 °C-ra állítani. Ennél hosszabb távollét esetén a hőmérsékletet célszerű 12 °C-ra beállítani és minden belső ajtót nyitva tartani.
A nagyon hideg téli napokon nem szabad teljesen leállítani a fűtést, mert a nagyon lehűlt helyiségek felfűtése sok időt és energiát vesz igénybe. Ugyanígy sok energiát igényel a hosszú ideig tartó szellőztetéssel lehűtött helyiségek újrafűtése is, ezért rövid ideig, szélesre tárt ablakokkal szellőztessen, a fűtést pedig közben állítsa minimumra.
Ne takarja el, vagy fedje le a fűtőtestet, mert így romlik a hősugárzás és a hőáramlás. A radiátorokra, konvektorokra rakódott szennyeződés miatt több energia kell a fűtéshez, ezért tisztítsa rendszeresen a fűtőtestet. Javasolt a rendszeres párologtatás is.
Az elöregedett vagy nem megfelelő szigetelés jelentősen megnöveli a fűtés költségeit. A hőveszteség jelentős része a nem megfelelő nyílászárókon keresztül távozik.
Feleslegesen ne fűtsön, vegye le a fűtést abban a helyiségben, ahol nem tartózkodik! Minden 1 °C hőmérséklet-csökkentés kb. 5% fűtőenergia-megtakarítást eredményez.
HŰTÉS
Az energiafelhasználás szempontjából az „A+” és az „A++” jelzésű hűtőgép a legtakarékosabb, míg a „G” fogyasztja a legtöbb energiát. A hűtőkészüléket tanácsos naptól, tűzhelytől, fűtőtesttől távol elhelyezni. Rendszeresen tisztítsa a hűtő hátsó részén lévő géprészeket, a szellőzőnyílást hagyja szabadon!
A hűtőszekrény leghatékonyabban akkor működik, ha a belső hőmérsékletet + 7°C-ra állítjuk (+5°C-nál már 15%-kal nő a fogyasztása.), a fagyasztóládában pedig -18 °C elegendő a tárolásra!
Ellenőrizze, hogy a hűtőszekrény ajtajának tömítése hibátlan-e. A kihasználtságnak megfelelő űrtartalmú hűtőszekrényt/fagyasztót vásároljon.
Meleg ételt ne tegyen a hűtőbe, a fagyasztóba pedig előzőleg hűtőben lehűtött ételek kerüljenek. A hűtést nem igénylő élelmiszereket (pl. felbontatlan konzerv) ne tárolja a hűtőben. A hűtő és fagyasztó ajtaját ne tartsa sokáig nyitva.
A klímakészülék kiválasztásakor tartsa szem előtt, hogy mennyire zajos a készülék, hova kerül felszerelésre, és mekkora a villamosenergia-fogyasztása; valamint használata közben tartsa zárva az ablakokat.
VILÁGÍTÁS
Használjon kompakt fénycsöveket! A kompakt fénycsövek a felhasznált energia jóval nagyobb részét fordítják világításra, mint a hagyományos izzók. Vásárláskor válasszon minél hosszabb élettartamú kompakt fénycsövet.
Kompakt fénycsöveket ott érdemes használni, ahol a lámpa napi használata átlagosan legalább 3-4 óra, ilyen lehet a konyha, a nappali, az étkező, a gyerekszoba, és ahol nincs gyakori ki- és bekapcsolás. A kompakt fénycsöveknél mellőzze a gyakori kapcsolgatást, mert csökkenti a fénycső élettartamát.
Használja ki a természetes fény lehetőségeit! Építkezéskor gondoljon arra, hogy a hálószoba esetében ebből a szempontból a keleti irányú tájolás a megfelelő. A konyha, nappali ablakai inkább nézzenek délre, így több fényt kapunk.
A világítás kialakításánál vegye figyelembe, hogy milyen helyiségben milyen tevékenységhez szeretné használni a mesterséges fényt. Ezzel biztosíthatja, hogy az adott helyiségben csak olyan mértékben és addig világítson, amíg szükséges. A lámpákat úgy helyezzük el, hogy a helyiség megvilágítása egyenletes legyen, és ezt helyi fényekkel egészítsük ki!
Mellőzze a világítást a használaton kívüli helyiségekben! Érdemes bizonyos helyiségekben mozgásérzékelővel kiegészített világítást üzemeltetni, így valóban csak akkor ég a világítás, amikor szükség van rá. Tisztítsa rendszeresen az égőket és a lámpaburákat, természetesen csak feszültségmentes, kikapcsolt állapotban!
SÜTÉS-FŐZÉS
Csak akkor kapcsolja be a tűzhelyet, ha már valóban elkezdett főzni, és edény is kerül a tűzhelyre! Ügyeljen arra, hogy a gázláng ne érjen túl az edény szélén; elektromos tűzhely esetén pedig a főzőlap átmérőjének megfelelő méretű edényt használjon.
Fedje le edényeit főzés közben, így a hő az edényben marad és sokkal kevesebb energiára lesz szükség a főzéshez! Kapcsolja le a főzőlapot a főzés befejezése előtt, és használja ki, hogy a főzőlap még 5-10 percig meleg!
A forráspont elérése után takarékon főzzön!
A sütőajtót ne nyitogassa feleslegesen, mert ilyenkor nagy a hőveszteség! Az elektromos sütőt akár már a befejezés előtt 5-10 perccel is kikapcsolhatja, hagyja dolgozni az "utóhőt"!
A hosszabb főzési időt igénylő ételeket célszerű kuktában főzni, ezzel 30-40%-nyi időt és energiát takarít meg. Így az ételek csak gőzzel érintkeznek, nem vesztik el vitamin- és ásványi só-tartalmukat sem.
Ha vannak háztartásában célkészülékek (pl. vízforraló, kávéfőző, tojásfőző), használja azokat, takarékosabb energiafelhasználást biztosítanak az egyes főzési műveletek során!