Pénzcentrum • 2021. október 9. 18:16
A mézes puszedli egyértelműen az egyik legnépszerűbb őszi és egyben téli, főként karácsonyi édességek egyike. De vajon hogyan készül a mézes puszedli az eredeti mézes puszedli recept alapján, illetve mi a hamis mézes puszedli, a könnyebbik út titka?
Cikkünkben egy egyszerű mézes puszedli recept alkalmazásával eláruljuk, hogyan készül a mézes puszedli a jól bevett, magyaros szokások alapján. Mi a mézes puszedli titka, mitől puha a mézes puszedli, milyen mézes puszedli máz kerüljön a süteményre? Mézes puszedli készítés esetén mire figyeljünk oda? Hogyan zajlik az eredeti mézes puszedli készítése? Hogyan lehet elrontani a mézes puszedlit?
A mézes puszedli
A mézes puszedli mind Magyarországon, mind Európában ez egyik legelterjedtebb ünnepi édesség, amit kifejezetten a hideg, télies hónapokban, illetve karácsony tájékán szokás készíteni. A mézes puszedli bolti verziója is nagyon elterjedt, azonban mindig akkor a legfinomabb a mézes puszedli, ha azt mi magunk készítjük. Vigyázat, ne süssük túl, különben kiszárad a mézes puszedli!
A mézes puszedli recept nagyon egyszerű: egy kellemesen fűszeres tésztát sütünk ki, a süteményeket pedig a végén mázzal borítjuk be az intenzívebb ízélményért. Mint számos más sütemény recept, a mézes puszedli is variálható: bolondítsuk meg azt a mézes puszedli közepébe rejtett aszalvánnyal, lekvárral, vagy akár csokoládéval, az ízlésünknek megfelelően. Na de nézzük, hogyan készül a mézes puszedli!
Az eredeti mézes puszedli recept
A mézes puszedli hozzávalói
A mézes puszedli tésztájához
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
- 500 g finomliszt
- 150 g rétesliszt
- 150 g méz
- 150 g porcukor
- 100 g vaj
- 3 db tojás
- 1 kk reszelt gyömbér
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 kk őrölt szegfűszeg
- 1 kk őrölt fahéj
A mézes puszedli mázhoz
- 200 g porcukor
- 2 db tojásfehérje
- 1 kk citromlé
A mézes puszedli készítése
- Olvasszuk fel a vajat és a mézet, majd alaposan keverjük ki őket a cukorral és a három tojással. Szitáljuk hozzá a liszteket, majd adjuk hozzá a mézes puszedli fűszereit is, és gyúrjuk össze alaposan, addig, míg a mézes puszedli tésztája össze nem áll.
- Csomagoljuk fóliába a mézes puszedli tésztáját, majd pihentessük egy éjszakán át. Ez a lépés azért szükséges, hogy a masszában „összeérjenek az ízek”, illetve, hogy a mézes puszedli tészta is megfelelő állagú legyen.
- Másnap finoman gyúrjuk át a tésztát, majd egy jól belisztezett deszkán gyúrjunk belőle gombócokat, körülbelül pingponglabda méretűeket. Helyezzük ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól néhány centiméter távolságra, majd süssük készre 15 perc alatt, 190°-ra előmelegített sütőben.
- A mázhoz keverjük össze a habosra vert tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével, mártsuk bele a mézes puszedliket, majd tegyük vissza őket a sütőbe további 3 perc erejéig.
Hamis mézes puszedli
Gyakran emlegetjük a hamis mézes puszedli készítését, ami gyakorlatilag ugyanolyan mézes puszedli, mint a fent leírt egyszerű mézes puszedli recept, azonban sokan szeretik ezt a süteményt még egyszerűbb úton elkészíteni. Hamis mézes puszedli esetén a fent leírt kimért fűszerek helyett használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket, nem kell a tésztát egy éjszakán át a hűtőben pihentetnünk, elég azt egy órára betennünk, illetve, ha nem szeretnénk bajlódni vele, a tojásos mázat is kihagyhatjuk, megkenhetjük a mézes puszedli tetejét cukros olvasztott vajjal is.