Milyen étel az Erdélyben népszerű zakuszka? Zakuszka recept télire

Pénzcentrum2021. szeptember 26. 15:02

Az Erdélyben igen népszerű zakuszka különlegessége az egyszerűségében rejlik, azonban, szinte bármilyen ételhez fogyasztható ez az igazán egyszerű zöldséges krém. Na de pontosan mi az a zakuszka és milyen étel az Erdélyben népszerű zakuszka? Eltehető a zakuszka télire?

Cikkünkben az erdélyi zakuszka készítése kapcsán nyújtunk tanácsokat, egy egyszerű zakuszka recept segítségével. Eláruljuk, hogyan tehető el a zakuszka télire, a zakuszka mihez hasonlít Magyarországon, illetve mi a különbség az ajvár és a zakuszka között, ha más kelet-európai csemegékkel szeretnénk összehasonlítani. Amellett, hogy eláruljuk, mi a zakuszka, abban is segítünk, hogy a zakuszka hol kapható, amennyiben nincs elég időnk vagy kedvünk házilag elkészíteni ezt a rendkívül könnyed, ám mégis laktató csemegét!

Mi a zakuszka?

A zakuszka egy eredendően Grúziából, Örményországból származó étel, azonban Moldován keresztül eljutott Erdélybe, ahol mind a mai napig nagyon népszerű fogás. A zakuszka egy, az szláv eredetű ajvárhoz, vagy a magyar lecsóhoz hasonlatos krém, amit gyakran tartósítanak télire is. A zakuszka alapja paradicsompaprika (piros pritamin paprika vagy kápia paprika), paradicsom és hagyma, azonban számos más zöldségfélével (pl. padlizsán), hüvelyessel (pl. bab) és izgalmas erdei gombákkal (pl. rókagomba) is fel lehet dobni – határt csak a fantáziánk szab.

A zakuszka tehát egy egyszerű, paprikaalapú krém. A zakuszka fogyasztása történhet kenyérre kenve, úgy, ahogyan az ajvár, de használhatjuk mártásként különféle húsos és tésztás ételek mellé, illetve a főzés során hozzáadhatjuk más ételekhez ízesítés gyanánt is. Az erdélyi zakuszka számos elkészítési módban és formában megjelenik, Erdély egyes területein például kis gombócokká gyúrva is fogyasztják.

Mi a különbség az ajvár és a zakuszka között?

Gyakorlatilag nincs különbség az ajvár és a zakuszka közt, mindössze a származása más (az ajvár Dél-Európa országaiban népszerű, a zakuszka keleten). Mind az ajvár, mind a zakuszka készítése történhet különféle verzióban, különféle ízesítéssel (pl. csípősen), illetve - mivel a paprika mellett padlizsánt használnak leggyakrabban mindkét ételnél – a paprika-padlizsán arány is rugalmasan változtatható.

Zakuszka recept télire

A zakuszka hozzávalói

  • 10 db pritamin vagy kápia paprika
  • 10 db padlizsán
  • 8 db paradicsom
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • só, bors és folyékony füst, ízlés szerint
  • 1 dl napraforgóolaj
  • víz

A zakuszka recept elkészítése

  1. A padlizsánokat és a paprikákat mossuk meg alaposan, szurkáljuk meg villával, majd egyenként alufóliába csomagolva süssük puhára kb. 1 óra alatt, 180°-ra előmelegített sütőben, sütőpapírra fektetve. Amennyiben van rá lehetőségünk, ezt a lépést saslikra vagy nyársra tűzve, szabad tűzön is elvégezhetjük, ilyenkor viszont már nincs szükség a folyékony füstre.
  2. Hámozzuk meg a paradicsomokat (öntsünk rájuk forralt vizet, hagyjuk benne egy percen keresztül, majd tegyük át hideg vízbe – a héjat így már könnyű lehúzni).
  3. Kockázzuk fel apróra a megtisztított hagymát és fokhagymát, majd kezdjük el üvegesre dinsztelni az olajon. Az üveges hagymához adjuk hozzá a paradicsomot és főzzük teljesen puhára – ez lesz a zakuszka alapja.
  4. Vegyük elő a megsült és langyosra hűlt padlizsánokat és paprikákat. A padlizsánnak távolítsuk el a héját, a paprikáét ne. Tegyük őket a zakuszka alapjához, majd botmixerrel egyszerűen dolgozzuk egészen sima, vagy ízlés szerint darabos péppé.
  5. Ízesítsük a krémet sóval, borssal, folyékony füsttel, vagy más fűszerekkel, tetszőleges mennyiségben, és adjunk hozzá egy kevés vizet. Ezt követően a zakuszka főzése következik, kis lángon, 20 percen keresztül – ennek a lépésnek köszönhetően teljesen összeérnek a zakuszka ízei.
  6. A zakuszka készítése után hagyjuk az ételt kihűlni, ugyanis a zakuszka fogyasztása hidegen történik. Ez után tartósíthatjuk, hogy a zakuszka télire is megmaradjon.

Zakuszka télire: Így tartósítsd!

A zakuszka télire ugyanúgy eltehető, mint a lecsó, a paradicsom, vagy bármilyen lekvár, mindössze a dunsztolás lépéseit kell hozzá ismernünk. A dunsztolás lényege, hogy előre fertőtlenített üvegekbe kerül a zakuszka és azt hagyjuk lassan kihűlni. A dunsztolás lehet száraz dunszt vagy nedves dunszt: előbbi esetben az üvegekbe forrón adagolandó a zakuszka, be kell takarnunk alaposan, majd hagynunk kell 1-2 nap alatt magától kihűlni. Nedves dunszt esetén az üvegbe tett zakuszka kerüljön nagy fazekakba, amelyekre frissen forralt vizet öntünk – ezeket is betakarjuk papírral vagy ruhával és hagyjuk lassan kihűlni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A mennyiben a zakuszka dunsztolása túl problémásnak tűnik első hallásra, akkor sem kell csüggednünk: fogjuk a frissen elkészített zakuszkát, szedjük műanyag edényekbe és egyszerűen tegyük a fagyasztóba, ahonnan az év bármelyik részében kivehetünk belőle kisebb, nagyobb adagokat – a zakuszka télire így ugyanígy tartósítható, mint a dunsztolás esetében.

Zakuszka hol kapható?

A zakuszka a magyar nagyáruházakban ezen a megnevezésen ritkán látható, azonban a hasonló készítésű és ízesítésű ajvárt szinte minden boltban beszerezhetjük. Ha mindenképpen célunk az eredeti zakuszka megkóstolása, azt javasoljuk, hogy látogassunk el román, erdélyi, örmény, vagy grúz élelmiszer szaküzletekben, ahol biztosan kaphatunk belőle. Mindemellett: 100%, hogy zakuszka kapható ott, ahonnan származik, így egy erdélyi, vagy más keleti régióban való kirándulás esetén mindenképpen érdemes megkóstolni.

Címkék:
recept, erdély, paprika, főzés, ételek, befőzés, receptek,