Pénzcentrum • 2021. szeptember 26. 21:04
Gyerekkorunk egyik legizgalmasabb, mégis egyben legkönnyedebb édessége a túrós pite volt, amit mindig a Nagymamánk készített a világon a legfinomabban. A sima túrós pite recept mellett azonban egyre népszerűbb a túrós meggyes pite, illetve a kapros túrós pite is, ami a különleges, magyaros sütemények örök dobogós helyezettje.
Hogyan készül a mennyei túrós pite a világ legegyszerűbb túrós pite receptje alapján? Milyen változtatásokat eszközöljünk az alap túrós pite recept készítése során, ha a túrós meggyes pite készítése a cél, illetve mi a helyzet a kapros túrós pite készítésével, amikor szezonja van ennek a rendkívül üde és ízletes fűszernövénynek? Cikkünkben minden gyakori és praktikus kérdésre választ adunk a túrós pite készítése során, három pofonegyszerű túrós pite recept variáció segítségével. Neked melyik lesz a kedvenced?
Egy tészta, háromféle töltelék
Alapvetően azt javasoljuk, hogy a túrós pite recept során ne a pite tészta elkészítésén változtassunk, hanem a töltelék ízesítésén, ugyanis célszerű megőrizni az alapvetően magyaros túrós pite jelleget. Mindemellett azt is fontos, hogy tudjuk, nem csak a sima túrós pite és a túrós meggyes pite készíthető el egyszerűen, édes tésztával, hanem a kapros túrós pite is – gondoltad volna, hogy a kapor remekül illik a túrós pite kellemesen édes ízvilágához? Nézzük, hogyan történik a túrós pite készítése!
Túrós pite recept
A túrós pite tészta hozzávalói
- 500 g liszt
- 200 g kristálycukor
- 250 g sütőmargarin
- 1 ek tejföl
- 2 db tojássárgája
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
A túrós pite töltelék hozzávalói
- 1 kg tehéntúró
- 4 ek tejföl
- 100 g porcukor
- 4 db tojás
- 1 ek vanília aroma
A túrós meggyes pite töltelékéhez
- 100 g magozott meggybefőtt
A kapros túrós pite töltelékéhez
- 1 csokor friss kapor
A túrós pite recept elkészítése
- A túrós pite készítése során először keverjük ki a tölteléket: válasszuk szét a négy tojást – a sárgáját keverjük el az összes többi hozzávalóval, majd botmixer használatával krémesítsük egészen selymesre. Ha nagyon „kemény” a túrós pite krémje, adhatunk hozzá még egy kis tejfölt. Amennyiben túrós meggyes pite vagy kapros túrós pite készül, ennél a lépésnél adjuk hozzá a lecsepegtetett, magozott meggyet, vagy a finomra aprított kaprot.
- A szétválasztott tojások fehérjét habverővel verjük kemény habbá, majd utólag forgassuk a túrós töltelékhez.
- Készítsük el a túrós pite tésztáját: morzsoljuk el a hideg vajat a lisztben, majd keverjük hozzájuk a túrós pite tészta összes többi alapanyagát. Válasszuk a túrós pite tésztáját kétfelé, mindkét adagot nyújtsuk ki egyforma vastagságúra, tepsi méretűre.
- Terítsük az egyik lapot egy sütőpapírral kibélelt, vagy vékonyan kivajazott tepsi aljára. Ezen egyengessük el a tetszőleges ízekkel megbolondított túrós pite krémet, végül az egészet fedjük le a második túrós pite tészta réteggel. Villával szurkáljuk meg a felső réteget.
- Melegítsük elő a sütőt 170°-ra, majd hőlégkeveréses módban süssük készre a süteményünket, 40 perc alatt. Tálaláskor hintsük meg porcukorral; a túrós pite fogyasztható hidegen és melegen egyaránt.