Pénzcentrum • 2021. szeptember 12. 14:02
A kaszinótojás az egyik legegyszerűbb, klasszikus ünnepi és vendégváró fogások egyike, ami bármilyen hidegtálat éttermi szintűvé varázsol. Habár a retro kaszinótojás a legtöbbünk számára nem ismeretlen, azt mindenképpen érdemes tudnunk, hogy a kaszinótojás készítés kétféle módon is történhet: bevonattal vagy anélkül – melyik hangzik jobban?
Cikkünkben a kaszinótojás készítés kapcsán eláruljuk, mi a kaszinótojás készítésének két legkézenfekvőbb útja: hogyan készül a retro kaszinótojás félbevágott tojásokból és miben más a majonézes bevonatban tálalt kaszinótojás? A kaszinótojás mi mellé illik egy hidegtálon, milyen eseményeken szervírozzuk azt?
Milyen eseményekhez illik a kaszinótojás?
A kaszinótojás a hidegtálak elengedhetetlen kelléke, amit gyakorlatilag bármilyen ünnepi alkalomkor (karácsony, szilveszter, húsvét) vagy családi összejövetelek esetén feltálalhatunk. A kaszinótojás kedvelt harapnivaló esküvői hidegtálak esetén, illetve hivatalos rendezvényeken is, ahol könnyedén elfogyasztható falatok feltálalása a cél. A kaszinótojás mellé mindenképpen ajánljuk más hidegen fogyasztható ételek tálalását: ilyen a fasírt, a sült csirkecomb, a francia saláta és olyan sós pékáruk, mint például a pogácsa vagy a sajtos stangli.
1. Kaszinótojás recept: retro kaszinótojás
A retro kaszinótojás hozzávalói
- 10 db tojás
- 1 ek margarin
- 2 ek majonéz
- 1 tk mustár
- só, bors ízlés szerint
A retro kaszinótojás készítése
- Főzzük keményre a tojásokat 10 perc alatt, majd hagyjuk őket elhűlni. Tisztítsuk meg őket, majd vágjuk félbe mindet.
- Kaparjuk ki a tojások sárgáját és keverjük össze a mustárral, margarinnal, majonézzel, míg krémes nem lesz. Ízlés szerint adjunk hozzá még sót és borsot.
- Tegyük a tojássárgájás krémet egy nyomóformába, majd töltsük meg a kaszinótojás fehérjéit esztétikusan. A kaszinótojás tetejére tehetünk díszítésként egy-egy darab petrezselyemlevelet, vagy egy csipet őrölt pirospaprikát.
2. Kaszinótojás recept: a bevonatos kaszinótojás
A bevonatos kaszinótojás hozzávalói
A kaszinótojás krémjéhez
- 10 db tojás
- 1 ek margarin
- 2 ek majonéz
- 1 tk mustár
- só, bors ízlés szerint
A kaszinótojás bevonatához
- 2 ek tejföl
- 4 ek majonéz
- 1 tk mustár
- 1 tk citromlé
- 1 tk porcukor
- só ízlés szerint
A bevonatos kaszinótojás készítése
- Főzzük keményre a tojásokat 10 perc alatt, majd hagyjuk őket elhűlni. Tisztítsuk meg, majd vágjunk le annyit a tojások aljából, hogy ki tudjuk kaparni a sárgájukat.
- Kaparjuk ki a tojások sárgáját és keverjük össze a mustárral, margarinnal, majonézzel, míg krémes nem lesz. Ízlés szerint adjunk hozzá még sót és borsot. Ezt a krémet töltsük vissza a tojásokba, majd állítsuk őket krémmel lefelé egy tányérra.
- A felsorolt hozzávalókból egyszerűen keverjük ki a kaszinótojás bevonatát, majd egy kanállal óvatosan vonjuk be vele a tojások külsejét. Tálalás előtt tegyük 1-12 órára a hűtőbe.