Vendégvárásból jeles: Így történik a retro kaszinótojás készítése

Pénzcentrum2021. szeptember 12. 14:02

A kaszinótojás az egyik legegyszerűbb, klasszikus ünnepi és vendégváró fogások egyike, ami bármilyen hidegtálat éttermi szintűvé varázsol. Habár a retro kaszinótojás a legtöbbünk számára nem ismeretlen, azt mindenképpen érdemes tudnunk, hogy a kaszinótojás készítés kétféle módon is történhet: bevonattal vagy anélkül – melyik hangzik jobban?

Cikkünkben a kaszinótojás készítés kapcsán eláruljuk, mi a kaszinótojás készítésének két legkézenfekvőbb útja: hogyan készül a retro kaszinótojás félbevágott tojásokból és miben más a majonézes bevonatban tálalt kaszinótojás? A kaszinótojás mi mellé illik egy hidegtálon, milyen eseményeken szervírozzuk azt?

Milyen eseményekhez illik a kaszinótojás?

A kaszinótojás a hidegtálak elengedhetetlen kelléke, amit gyakorlatilag bármilyen ünnepi alkalomkor (karácsony, szilveszter, húsvét) vagy családi összejövetelek esetén feltálalhatunk. A kaszinótojás kedvelt harapnivaló esküvői hidegtálak esetén, illetve hivatalos rendezvényeken is, ahol könnyedén elfogyasztható falatok feltálalása a cél. A kaszinótojás mellé mindenképpen ajánljuk más hidegen fogyasztható ételek tálalását: ilyen a fasírt, a sült csirkecomb, a francia saláta és olyan sós pékáruk, mint például a pogácsa vagy a sajtos stangli.

1. Kaszinótojás recept: retro kaszinótojás

A retro kaszinótojás hozzávalói

  • 10 db tojás
  • 1 ek margarin
  • 2 ek majonéz
  • 1 tk mustár
  • só, bors ízlés szerint

A retro kaszinótojás készítése

  1. Főzzük keményre a tojásokat 10 perc alatt, majd hagyjuk őket elhűlni. Tisztítsuk meg őket, majd vágjuk félbe mindet.
  2. Kaparjuk ki a tojások sárgáját és keverjük össze a mustárral, margarinnal, majonézzel, míg krémes nem lesz. Ízlés szerint adjunk hozzá még sót és borsot.
  3. Tegyük a tojássárgájás krémet egy nyomóformába, majd töltsük meg a kaszinótojás fehérjéit esztétikusan. A kaszinótojás tetejére tehetünk díszítésként egy-egy darab petrezselyemlevelet, vagy egy csipet őrölt pirospaprikát.

2. Kaszinótojás recept: a bevonatos kaszinótojás

A bevonatos kaszinótojás hozzávalói

A kaszinótojás krémjéhez

  • 10 db tojás
  • 1 ek margarin
  • 2 ek majonéz
  • 1 tk mustár
  • só, bors ízlés szerint

A kaszinótojás bevonatához

  • 2 ek tejföl
  • 4 ek majonéz
  • 1 tk mustár
  • 1 tk citromlé
  • 1 tk porcukor
  • só ízlés szerint

A bevonatos kaszinótojás készítése

  1. Főzzük keményre a tojásokat 10 perc alatt, majd hagyjuk őket elhűlni. Tisztítsuk meg, majd vágjunk le annyit a tojások aljából, hogy ki tudjuk kaparni a sárgájukat.
  2. Kaparjuk ki a tojások sárgáját és keverjük össze a mustárral, margarinnal, majonézzel, míg krémes nem lesz. Ízlés szerint adjunk hozzá még sót és borsot. Ezt a krémet töltsük vissza a tojásokba, majd állítsuk őket krémmel lefelé egy tányérra.
  3. A felsorolt hozzávalókból egyszerűen keverjük ki a kaszinótojás bevonatát, majd egy kanállal óvatosan vonjuk be vele a tojások külsejét. Tálalás előtt tegyük 1-12 órára a hűtőbe.
Címkék:
otthon, tojás, recept, ünnepek, főzés, receptek, retro,