Pénzcentrum • 2021. szeptember 8. 19:04
Legyen szó egy egyszerű hétköznapi étkezésről, vagy egy ünnepi összejövetelről, a hidegtálak készítése és fogyasztása mindig egy ötletes alternatíva, hiszen úgy juthatunk friss élelmiszerhez, hogy megkíméljük magunkat az étkezés előtti főzéstől, kapkodástól. A hidegtálak egyik legnagyszerűbb fogása nem más, mint a tésztasaláta, amit számos módon elkészítve tálalhatunk.
A tésztasaláta készítése nagyon könnyű és villámgyors folyamat, a tésztasaláta receptek pedig gyakorlatilag bárhogy variálhatóak. A legnépszerűbb tésztasaláta recept mindig valamilyen majonézes tésztasaláta, amit kiegészítünk néhány húsfélével és zöldséggel. Remekül illik a tészta saláta alapokhoz a hagyma, a sok tejföl és az olyan egyszerű, hétköznapi alapanyagok, mint például a virsli. A tésztasaláta elkészíthető olcsóbb és drágább verzióban is, attól függően, hogy milyen tésztát és milyen feltéteket alkalmazunk a tésztasaláta recept elkészítése során.
A tésztasaláta milyen tésztából készüljön?
A tésztasaláta egy könnyen variálható étel, azonban vannak bizonyos tésztafajták, amiket nem ajánlunk a tésztasaláta készítéséhez. Alkalmatlan a tésztasaláta recept elkészítéséhez például a levesbe való cérnametélt, a spagetti, vagy a tölteni való tészták, például a cannelloni, amelyeket inkább más, olaszos hangvételű ételek készítéséhez javaslunk. A tésztasaláta elkészítéséhez alkalmas ezzel szemben a penne (ami rakott tésztaételek készítéséhez is kiváló), a fodros nagykocka, a szarvacska és az orsótészta – ami nem mellesleg látványnak sem utolsó.
1. Tésztasaláta recept: Tonhalas tésztasaláta
A tonhalas tésztasaláta hozzávalói
- 500 g tészta
- 200 g tonhalkonzerv (olíva olajos)
- 100 g majonéz
- 100 g tejföl
- 4 db főtt tojás
- 1 fej lilahagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 ek mustár
- só, bors ízlés szerint
A tonhalas tésztasaláta készítése
- Főzzük meg a tojást és a tésztát, majd hagyjuk őket kihűlni. Bontsuk ki a tonhalkonzervet, csepegtessük le az olajat, majd adjuk a tésztához. Aprítsuk finomra a petrezselymet és a lilahagymát, illetve szeleteljük apróra a tojást is a tojásszeletelővel.
- Egy nagy tálban keverjük össze az összes hozzávalót a tejföllel, majonézzel és mustárral, illetve fűszerezzük ízlés szerint sóval és borssal az egészet. Tálalás előtt kerüljön a tésztasaláta a hűtőbe legalább egy órára!
2. Tésztasaláta recept: Virslis tésztasaláta
A virslis tésztasaláta hozzávalói
- 500 g tészta
- 200 g virsli
- 100 g majonéz
- 100 g tejföl
- 2 szál újhagyma
- 2 db krumpli
- 200 g konzerv kukorica
- 1 ek mustár
- só, bors ízlés szerint
A virslis tésztasaláta készítése
- Főzzük meg a tésztát, a virslit és a megtisztított, felkockázott krumplit, majd hagyjuk őket kihűlni. Az újhagymát aprítsuk finomra, a kukoricának öntsük le a levét.
- Keverjük össze a tésztasaláta szilárd és folyékony hozzávalóit, majd sózzuk, borsozzuk az egészet ízlés szerint. Tálalás előtt tegyük a hűtőbe legalább egy órára, hogy kellőképpen összeérhessenek az ízek!