Nyírségi krumpligombóc leves: Így készül a krumpligombóc levesbe, krumpligombóc vadashoz

Pénzcentrum2021. augusztus 8. 10:57

A krumpligombóc egy igazán egyszerű, gyorsan elkészíthető étel, amit fogyaszthatunk krumpligombóc leves és krumpligombóc köret formájában is, például nagyszerűen illik a krumpligombóc vadashoz. Nézzük, hogyan készül a nyírségi krumpligombóc leves (krumpligombóc levesbetét használatával) és a krumpligombóc köret!

Akár nyírségi krumpligombóc leves recept készül, akár a krumpligombóc köretnek készül, ugyanazt a receptet kell követnünk, hiszen maga a krumpligombóc nem változik, csak a felhasználás útja. Fontos kiemelnünk, hogy a krumpligombóc bármilyen levesben használható levesbetétként, de leginkább a sűrű ragulevesekhez illik, mint amilyen a nyírségi krumpligombóc leves. Nézzük, hogyan készül a krumpligombóc!

Krumpligombóc recept

A krumpligombóc hozzávalói

  • 250 g krumpli
  • 3 ek liszt
  • 1 ek búzadara
  • 1 db tojás
  • 50 g petrezselyemzöld

A krumpligombóc elkészítése

  • Pucoljuk meg és tisztítsuk meg a burgonyákat, majd főzzük meg őket enyhén sós vízben. Öntsük le a krumpli főzőlevét, majd még melegében törjük át őket krumplinyomóval.
  • Ha kihűlt az áttört krumpli, adjuk hozzá a tojást, a lisztet, a búzadarát és a finomra aprított petrezselymet, illetve ízlés szerint egy kevés sót, majd gyúrjuk össze alaposan.
  • Kézzel formázzunk pingponglabda méretű golyókat, ezeket a levesben akkor főzzük meg, amikor a többi alapanyag már puha – kb. 5 perc a krumpligombóc főzési ideje. Ha a krumpligombóc nem levesnek készül, hanem köretnek (krumpligombóc vadashoz), egyszerűen főzzük meg sós vízben, vagy panírozzuk be és rántsuk ki olajban.

A krumpli gombóc vadashoz nagyon egyszerű, finom és mégis formabontó köret, ami kifejezetten illik a szaftos húsokhoz, azonban a krumpligombóc felhasználásának egyik legnépszerűbb útja az egyszerű krumpligombóc leves, más néven nyírségi krumpligombóc leves, ami egy igazán laktató elő- vagy főétel. Ennél a verziónál a krumpli gombóc levesbetét szerepében mutatkozik, ízletessé és gazdagabbá varázsolva a fogást.

Nyírségi krumpligombóc leves recept

A nyírségi krumpligombóc leves hozzávalói

  • A krumpligombóc hozzávalói (fent)
  • 400 g sertéslapocka
  • 250 g csiperkegomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 200 g zöldborsó
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, bors ízlés szerint
  • kb. 1,5 l víz

A nyírségi krumpligombóc leves elkészítése

  1. Dinszteljük meg egy kevés olajon a finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát, majd adjuk hozzá az apró kockákra vágott sertéshúst; sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Süssük a húst a hagymán kifehéredésig, vagy amíg el nem kezd pirulni, ez után öntsük fel kb. 1,5 l vízzel.
  2. Főzzük a krumpligombóc leves alapját addig, míg a hús félpuha nem lesz, majd adjuk hozzá a megtisztított és egyforma méretűre felkarikázott répát és fehérrépát. Amikor a zöldségek szintén félpuhák, enyhén roppanósak, adjuk a leveshez a megtisztított, felszeletelt gombát, legvégül pedig a zöldborsót. A tejszínt a legvégén öntjük a levesbe.
  3. Amíg a krumpligombóc leves ragus alapja fő, készítsük el a krumpligombócot a fent leírt krumpligombóc recept utasításai szerint.
  4. Amikor a krumpligombóc leves hozzávalói mind puhák, főzzük meg a gombócokat a levesben, vigyázva, nehogy szétessenek, végül szórjuk meg az egész ételt frissen aprított petrezselyemzölddel. Melegen fogyasszuk!
Címkék:
krumpli, recept, leves, receptek, levesbetét,