Pénzcentrum • 2021. május 30. 21:00
A tejszín, a sajt és a csirkemell egy olyan trió, ami után mindannyian megnyaljuk mind a tíz ujjunkat, azonban tovább fokozhatjuk a házias ízélményt, ha bevetünk egy kis csiperkegombát is.
Cikkünkben eláruljuk, hogyan készül a tejszínes csirkemell receptek legjobbika, a serpenyős tejszínes gombás csirkemell, ami mellé nagyszerűen illik a rizs és a főtt tészta is. Egy praktikus konyhai tipp: a sajtos tejszínes csirke ugyanolyan finom, ha összekeverjük a tejszínes gombás csirkemell alapot a tésztával, majd együtt, sajttal borítva lepirítjuk azt a sütőben. Te melyik verziót választod?
Tejszínes gombás csirkemell recept
A tejszínes csirkemell hozzávalói
- 500g csirkemell
- 500g csiperkegomba
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 200 g sajt (tetszőleges)
- 500 ml főzőtejszín
- 1 tk majoránna
- ½ tk kakukkfű
- só, bors ízlés szerint
A tejszínes csirke elkészítése
- Aprítsuk finomra a hagymát és a fokhagymát, majd egy kevés olajon dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá az egyformára kockázott csirkemelleket is, ízesítsük sóval, borssal, majd kevergetve süssük kifehéredésig.
- Tisztítsuk meg a csiperkéket, majd szeleteljük őket vékonyra. Amikor kifehéredett a csirkemell, adjuk hozzá a gombát, majd ízesítsük majoránnával és kakukkfűvel. Főzzük lefedve puhára kb. 15 percen keresztül, míg a csirke és a gomba levet ereszt.
- Ha a tejszínes csirkemell hozzávalói kieresztették levüket, magasabb lángon kezdjük el elfőzni azt, majd pirítsuk őket addig, míg a csirke szép aranybarna nem lesz.
- Ezt követően öntsük a gombás csirkéhez a tejszínt, keverjük össze és forraljuk fel. Amikor kész, elzárhatjuk.
- A tejszínes csirke utolsó hozzávalója a sajt: ezt belereszelhetjük a kész tejszínes csirkemell alapba is, hogy elolvadjon, illetve a tányéron is hozzáadhatjuk frissen reszelve. Tálaljuk tésztával vagy rizzsel.
A tejszínes csirkemell receptek rendkívül egyszerűen variálhatóak: ha szeretnénk egytálételt varázsolni a sajtos tejszínes csirkemell elemeiből, javasoljuk, hogy a fenti utasítás szerint keverjük össze a csirkét a tésztával és süssük ki jénaiban.