Pénzcentrum • 2021. május 9. 20:02
Valami igazán finom, magyaros fogásra vágysz, amit ráadásul szabadtéren is el lehet készíteni? Vonzanak az igazán magyaros savanyú káposztás ételek bográcsban is elkészíthető receptjei? Ha igen, akkor itt az ideje az egyszerű és nagyszerű toros káposzta recept kipróbálásának, ami az egész család nagy kedvence lehet. Most te is megtudhatod, hogyan készül a toroskáposzta bográcsban, más néven a toros hús bográcsban.
A toros káposzta eredeti receptje mindent megad a magyaros ételek, a magyar konyha rajongóinak: nagyszerű kombinációja ez az étel a pörköltnek és a savanyú káposztának, amelyek meghatározó alappillérei gasztronómiánknak. Cikkünkben eláruljuk, hogyan készül a toros káposzta bográcsban, szabad tűzön, vagy odabent a konyhánkban, fazékban. A toros káposzta mellé mindenképpen érdemes kínálnunk egy kis friss, puha kenyeret és néhány kanál tejfölt, a további magyaros ízélményért.
Káposztás ételek bográcsban
A klasszikus magyar gasztronómia szerves részét képzik a különféle káposztás ételek, amelyek készülhetnek friss káposztából (mint például a paradicsomos káposzta), illetve savanyú káposztából is (például kolozsvári káposzta, töltött káposzta stb.). Utóbbi kategóriába tartozik a toroskáposzta készítése, amelyet gyakran emlegetünk hajdúsági vagy debreceni toros káposzta néven is.
Ezek a savanyú káposztás ételek bográcsban egyszerűbben elkészíthetőek, mint azt gondolnánk, éppen ezért ajánljuk a toroskáposzta recept kipróbálását minden kísérletezni vágyónak – nincs is szükség másra, csak a megfelelően kiválasztott húsokra (hagyományosan a toros kaposzta sertéshúsból készül), illetve az alapzöldségeken és fűszereken kívül a házi savanyú káposztára, aminek nincs párja sehol a világon!
Toros káposzta recept
A toros káposzta hozzávalói
- 850 g sertéscomb vagy sertéslapocka
- 3 ek sertészsír
- 2 fej vöröshagyma
- 1 kg savanyú káposzta
- 2 ek őrölt fűszerpaprika
- 2 db babérlevél
- 1 mk őrölt fűszerkömény
- 1 ek majoránna
- só, bors ízlés szerint
- víz
A toros káposzta elkészítése
- Előkészületként aprítsuk finomra a vöröshagymát, majd dinszteljük meg egy kevés sóval ízesítve a fazékban vagy bográcsban felolvasztott sertészsíron.
- Amíg a hagyma üvegesedik, készítsük elő a tetszőlegesen kiválasztott sertéshúst: mossuk meg vízzel, töröljük szárazra, majd kockázzuk egyforma méretűre.
- Adjuk az üveges hagymához a felaprított sertéshúst, ízesítsük sóval és borssal, majd főzzük időnként megkeverve, míg az összes húsdarab ki nem fehéredik.
- Amikor kifehéredett a hús, húzzuk le a tűzről a toros káposzta alapját és ízesítsük őrölt pirospaprikával és fűszerköménnyel. Adjuk hozzá a babérlevelet és a majoránnát is. Rövid ideig pirítsuk a toros káposzta alapját paprikás fűszerezésében, majd öntsük fel egy kevés vízzel.
- Főzzük a toros káposzta recept alapját addig, míg a nagyobb húsdarabok is meg nem puhulnak; ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés vizet a főzés során. Ezt követően tegyünk az ételbe a savanyú káposztát és főzzük addig, míg a káposzta meg nem puhul.
- A toros káposzta mellé kínáljunk friss kenyeret és ízlés szerint néhány kanál tejfölt.
Toroskáposzta mellé mi illik?
Az egyszerűen elkészíthető toros kaposzta recept egy rendkívül laktató egytálétel, kiváltképp, ha friss kenyérből is bőségesen fogyasztunk mellé – azonban hiába a főétel, mindig jut egy kevés hely a desszertnek is. Toroskaposzta mellé hagyományos desszerteket ajánlunk, mint például a hűsítő madártej, a császármorzsa, a vargabéles vagy a rizskoch.