Pénzcentrum • 2021. február 21. 13:58
Jókai bableves recept kezdőknek és haladóknak: így készül a Jókai-bableves egyszerűen. Tudtad, hogy a Jokai bableves füstölt csülökkel és csipetkével a legfinomabb?
A klasszikus magyaros ízeket nem tudjuk sokáig nélkülözni: időnként szükségünk van egy finom levesre vagy egytálételre, amivel hódolhatunk a magyar kultúrának és a hagyományos magyar gasztronómiának. Cikkünkben a klasszikus, ám mégis megunhatatlan Jókai-bableves készítését írjuk le a Jókai bableves hozzávalóival és a könnyed, házi csipetke készítésével egyetemben. Azt is eláruljuk, mi a Jókai bableves története és hogyan lett ilyen népszerű mind Magyarországon, mind a nagyvilágban!
A Jókai-bableves története: miért Jókai bableves?
A Jókai-bableves Jókai Mór (1825-1904) regényíróról kapta a nevét, aki köztudottan imádta a hagyományos, magyaros ételeket és a bablevest, különösen, ha az sertéskörömmel vagy füstölt szopósmalac körmével készült. A mai értelemben vett füstölt csülkös, tejfölös Jókai bableves kevésbé hasonlít Jókai körömmel készített nagy kedvencéhez, ám bizonyosan ez a verzió is ízlene neki, ha lenne módja megkóstolni. A Jókai-bableves készítése - számos magyar gasztronómiai világsikerhez hasonlóan - a Gundel étterem nevéhez fűződik: a recept először Gundel Károly "Kis magyar szakácskönyv" c. gyűjteményében jelent meg, 1937-ben.
Hogyan készül a Jókai-bableves?
Tradicionálisan az eredeti Jókai bableves füstölt hússal készül: készülhet a Jókai bableves füstölt tarjával, oldalassal, illetve a Jókai bableves csülökkel is rendkívül finom. Rengeteg magyar kedvence a Jókai bableves füstölt oldalassal, ami szintén egy nagyon aromatikus, zsírokban gazdag bablevest eredményez, azonban a legnépszerűbb elkészítési mód az, ha a Jokai bableves fustolt csulokkel készül. Nézzük a receptet!
A Jókai bableves hozzávalói
- 1,5 kg füstölt csülök (lehet oldalas vagy tarja is, illetve ezek vegyesen)
- 150 g kolbász (félszáraz)
- 500 g fejtett bab (száraz)
- 2 db sárgarépa
- 2 db petrezselyemgyökér
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db kosszarv paprika (csípős)
- 4 db babérlevél
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 ek liszt
- 4 ek tejföl
- víz
A Jókai bableves recept elkészítése
- A Jókai bableves előkészületeként mossuk meg, majd áztassuk be a babot egy éjszakára.
- Tegyük a füstölt csülköt egy nagyobb lábasba, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd 2 óra alatt főzzük puhára, közepes lángon. Ha kész, vegyük ki a csülköt és hagyjuk kihűlni.
- Az előre beáztatott babot az áztatóvizével együtt öntsük egy nagyobb fazékba, majd adjuk hozzá a finomra aprított paradicsomot, csípős kosszarv paprikát és az átnyomott fokhagymát. Főzzük őket 1-1,5 órán keresztül, közepes lángon, míg a bab félpuha nem lesz.
- A félpuha állagú babhoz adjuk hozzá a felkarikázott répát és petrezselyemgyökeret majd főzzük őket együtt addig, míg a bab és a répa is puha nem lesz.
- Karikázzuk fel a kolbászt vékonyra, majd egy serpenyőben süssük ki belőle a zsírt. Szedjük ki a sült kolbászkarikákat, a visszamaradt zsíron pedig dinszteljük üvegesre a finomra aprított vöröshagymát. A hagymához adjuk hozzá a lisztet és a pirospaprikát, röviden pirítsuk, majd öntsük fel 1-1,5 dl vízzel és keverjük el, míg sűrű rántást nem kapunk.
- Keverjük a rántást és a kolbászkarikákat is a levesbe és főzzük még néhány percig. Ekkor már hozzáadhatjuk a házi csipetkét is.
- A tejfölt keverjük simára a forró levessel, majd öntsük vissza a fazékba, végül szórjuk bele a felaprított petrezselyemzöldet is.
- A főtt füstölt csülök húsát lefejtjük a csontról és felkockázzuk. Tálalhatjuk külön, illetve a levesbe beletéve is. A Jokai bableves felszolgálásakor kínáljunk az étel mellé friss kenyeret és extra tejfölt.
Házi csipetke, avagy a tökéletes levesbetét
Ahogy fentebb is írtuk, az igazi Jókai bableves füstölt hússal csipetkével készül, amelyek ötvözik a magyaros szokásokat a magyar alapanyagok és a magyar levesbetétek használatával. A Jókai bableves csipetkével rendkívül laktató, a tésztás betét pedig csillapítja a füstölt csülök bableves rendkívül erőteljes, fűszeres ízvilágát. Nézzük, hogyan készül a csipetke nevű levesbetét!
A csipetke hozzávalói
- 100 g búza finomliszt + 2 ek finomliszt
- 1 db tojás
- 1 csipet só
A házi csipetke készítése
- Fogjuk a csipetke hozzávalóit, a 100 g lisztet, a tojást és a sót és egy tálban, a nokedlihez hasonlóan keverjük össze.
- Nyújtsuk ki egy belisztezett deszkán a csipetke tésztáját körülbelül fél cm vastagságúra és a kezünkkel egyszerűen csipkedjük kis darabokra. Ezeket a csipetkéket hintsük meg a két evőkanálnyi liszttel, hogy ne tapadjanak össze.
- A csipetke főzése a kész levesben történik: egyszerűen szórjuk bele a kis tésztákat a forrásban lévő lébe, majd főzzük további 5 percen keresztül.