Pénzcentrum • 2021. február 7. 11:00
A grízgaluska készítése: így készül a grízgaluska leves, másnéven daragaluska leves. Ez a daragaluska recept igazán egyszerű: a grizgaluska nem is lehet ennél finomabb!
A klasszikus grízgaluska recept az egyik legegyszerűbb és legközkedveltebb magyar levesrecept, amit bármilyen évszakban, bármilyen hétköznapi alkalomra elkészíthetünk. Cikkünkben eláruljuk, hogy a grízgaluska készítése hogyan zajlik, mitől igazán finom a daragaluska leves és milyen hétköznapi zöldségek felhasználásával főzzük meg azt. Gondoltad volna, hogy a daragaluska recept ennyire egyszerű is lehet?
1. Grízgaluska recept
A grízgaluska hozzávalói
- 4 ek búzadara (gríz)
- 2 db tojás
- 1 ek zsír
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
A grízgaluska készítése
- 1. Egyszerűen fogjuk a daragaluska hozzávalóit és keverjük őket össze egy tányérban.
- 2. Tegyük be a daragaluska masszáját a hűtőbe kb. 20-30 percre, hogy a búzadara magába szívja a nedvességet és kellőképpen összeálljon. Ezalatt az idő alatt előkészíthetjük a levest.
2. Grízgaluska leves recept
A grízgaluska leves hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db karalábé
- 3 db sárgarépa
- 2 db petrezselyemgyökér
- 1 kis szelet zellergumó
- 100 g zöldborsó
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 4 db zöldségleveskocka
- kb. 2l víz
- 3 ek napraforgóolaj
A grízgaluska leves recept elkészítése
- 1. Aprítsuk finomra a vöröshagymát, majd az olajon egy kevés sóval ízesítve dinszteljük meg.
- 2. Adjuk a hagymához az előzőleg megtisztított és egyforma méretűre felkarikázott/felaprított zöldségeket. Egy rövid ideig pároljuk őket fedő alatt, majd öntsük fel vízzel és adjuk hozzá a leveskockákat.
- 3. Amikor a zöldségek már puhulnak, adjuk hozzá a zöldborsót és a finomra aprított petrezselyemzöldet is. Főzzük őket együtt további 5-10 percen keresztül.
- 4. Végül jöhet a daragaluska, amelyet egyszerűen beleszaggatunk vagy kiskanállal beleadagolunk a levesbe és 2-3 perc alatt megfőzzük benne.
Grízgaluska leves mellé mi illik?
A daragaluska leves egy könnyed, egyszerű előétel, ám azzal számoljunk, hogy önmagában nem elég. Mivel a grízgaluska leves alapból egy szimpla zöldségleves, nem tartalmaz húst, így érdemes egy kicsit zsírosabb, húsközpontú főételt készítenünk a grizgaluska leves mellé. Nagyszerűen illik a daragaluska leves után a rántott sertéskaraj krumplipürével, vagy egy adag finom töltött csirkecomb hasábburgonyával, káposztasalátával.