Rakott zöldbab recept: rakott zöldbab csirkemellel és vega rakott zöldbab hús nélkül

Pénzcentrum2021. február 6. 11:57

A két legjobb rakott zöldbab recept: vegetáriánus rakott zöldbab hús nélkül és rakott zöldbab csirkemellel. Mutatjuk, hogyan készül a rakott zoldbab recept egyszerűen és gyorsan! Tudtad, hogy a rakott zöldbab nem csak hús nélkül készíthető, hanem akár tejtermék használata nélkül is nagyon finom lehet?

Ha valami igazán egyszerű és mégis laktató ételt szeretnénk elkészíteni, ami ráadásul még a diétás időszakokban is fogyasztható, a rakott zöldbab recept mindenképpen megér egy próbát. A rakott zöldbab recept számos úton-módon elkészíthető attól függően, milyen ízekkel szeretnénk az ételt megbolondítani: csak rajtunk múlik, hogy a rakott zöldbab csirkemellel, sajttal készüljön, vagy a rakott zöldbab hús nélkül, vegetáriánus módon kerüljön az asztalra. Te melyiket választod?

1. Rakott zöldbab csirkemellel

Hozzávalók

  • 500 g zöldbab (mirelit vagy friss)
  • 400 g csirkemell filé
  • 1 bögre rizs (3 dl)
  • 1 bögre tejföl (3 dl)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 1 ek liszt
  • 1 ek őrölt pirospaprika
  • 1 ek vaj
  • 200 g trappista sajt
  • só, bors ízlés szerint

A csirkés rakott zöldbab recept elkészítése

  1. Előkészületként mossuk át, majd sós vízben főzzük meg a rizst, szintén sós vízben a zöldbabot.
  2. Aprítsuk a vöröshagymát és a fokhagymát finomra, majd egy kevés sóval dinszteljük meg a vajon. Adjuk hozzá az előre megtisztított és felkockázott csirkemellet, fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal és pirospaprikával, majd süssük meg.
  3. Keverjük el a lisztet a tejföllel és a tojással, majd adjuk hozzá a sült csirkemellekhez. Ha túl sűrűnek találjuk, egy kevés vízzel vagy tejszínnel hígíthatjuk (tejfölös keverék helyett készíthetünk besamel mártást is).
  4. Rétegezzük a rakott zöldbab hozzávalóit egy vajjal kikent jénai tálba: alulra tegyünk rizst, arra a zöldbabot, majd egy réteg csirkehúst. Ismételjük a rétegezést addig, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
  5. Reszeljük le a sajtot és szórjuk meg vele egyenletesen a rakott zöldbab tetejét. 200%-ra előmelegített sütőben süssük 20 percen keresztül, míg a rakott zöldbab ízei összeérnek és a sajt a tetején megpirul.

Zöldbabos ételek hús nélkül

A zöldbab receptek hús nélkül is könnyen elkészíthetőek, hiszen a zöldbab más zöldségekkel, tojással és tejtermékekkel (például tejfölös rakott zöldbab hús nélkül) kombinálva is teljes értékű étkezést nyújt. Ugyanígy a rakott zöldbab vega módra elkészíthető tejtermékek nélkül is, amennyiben valaki laktózérzékenységben szenved (például a rakott zöldbab tejföl nélkül is készíthető paradicsommártással vagy zöldségpürével). Nézzük, hogyan készül a rakott zoldbab hus nelkul, ahogy mi ajánljuk!

2. Vega rakott zöldbab hús nélkül

Hozzávalók

  • 500 g zöldbab
  • 1 bögre rizs (3 dl)
  • 1 bögre tejföl (3 dl)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 db kápia paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 g bébirépa
  • 100 g bébikukorica
  • 100 g cukkini (reszelve)
  • 250 g füstölt sajt (reszelve)
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk majoránna
  • 1 tk bazsalikom
  • só, bors ízlés szerint

A vegetáriánus rakott zöldbab recept elkészítése

  1. Készítsük elő a hozzávalókat: enyhén sós vízben főzzük elő a zöldbabot, a répát és a kukoricát (amennyiben szükséges). Sós vízben főzzük készre a rizst is.
  2. Aprítsuk finomra a hagymát és a fokhagymát, majd dinszteljük meg őket az olívaolajon. Adjuk hozzá az előre megtisztított, lereszelt és kifacsart cukkinit és a felkockázott kápiapaprikát, majd fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, majoránnával és bazsalikommal. Pároljuk őket puhára, majd keverjük hozzá a tejfölt.
  3. A megfőtt zöldségeket csepegtessük le, keverjük össze, majd egy kevés sóval és borssal megízesítve, néhány perc alatt, nagy lángon pirítsuk meg.
  4. Egy vajjal kikent jénai tálban rétegezzük a rakott zoldbab hozzávalóit a következő módon: alulra tegyünk egy réteg rizst, arra a zöldbabot és a zöldségeket, végül kenjük meg a cukkinis-paprikás tejföllel. Rétegezzük a hozzávalókat addig, amíg el nem fogynak, majd szórjuk meg a tetejét reszelt füstölt sajttal.
  5. 200°-ra előmelegített sütőben süssük 20 percen keresztül, míg a sajt meg nem pirul a tetején.
Címkék:
recept, ebéd, főzés, bab, receptek, zöldbab,