Pénzcentrum • 2021. február 6. 11:57
A két legjobb rakott zöldbab recept: vegetáriánus rakott zöldbab hús nélkül és rakott zöldbab csirkemellel. Mutatjuk, hogyan készül a rakott zoldbab recept egyszerűen és gyorsan! Tudtad, hogy a rakott zöldbab nem csak hús nélkül készíthető, hanem akár tejtermék használata nélkül is nagyon finom lehet?
Ha valami igazán egyszerű és mégis laktató ételt szeretnénk elkészíteni, ami ráadásul még a diétás időszakokban is fogyasztható, a rakott zöldbab recept mindenképpen megér egy próbát. A rakott zöldbab recept számos úton-módon elkészíthető attól függően, milyen ízekkel szeretnénk az ételt megbolondítani: csak rajtunk múlik, hogy a rakott zöldbab csirkemellel, sajttal készüljön, vagy a rakott zöldbab hús nélkül, vegetáriánus módon kerüljön az asztalra. Te melyiket választod?
1. Rakott zöldbab csirkemellel
Hozzávalók
- 500 g zöldbab (mirelit vagy friss)
- 400 g csirkemell filé
- 1 bögre rizs (3 dl)
- 1 bögre tejföl (3 dl)
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- 1 ek liszt
- 1 ek őrölt pirospaprika
- 1 ek vaj
- 200 g trappista sajt
- só, bors ízlés szerint
A csirkés rakott zöldbab recept elkészítése
- Előkészületként mossuk át, majd sós vízben főzzük meg a rizst, szintén sós vízben a zöldbabot.
- Aprítsuk a vöröshagymát és a fokhagymát finomra, majd egy kevés sóval dinszteljük meg a vajon. Adjuk hozzá az előre megtisztított és felkockázott csirkemellet, fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal és pirospaprikával, majd süssük meg.
- Keverjük el a lisztet a tejföllel és a tojással, majd adjuk hozzá a sült csirkemellekhez. Ha túl sűrűnek találjuk, egy kevés vízzel vagy tejszínnel hígíthatjuk (tejfölös keverék helyett készíthetünk besamel mártást is).
- Rétegezzük a rakott zöldbab hozzávalóit egy vajjal kikent jénai tálba: alulra tegyünk rizst, arra a zöldbabot, majd egy réteg csirkehúst. Ismételjük a rétegezést addig, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
- Reszeljük le a sajtot és szórjuk meg vele egyenletesen a rakott zöldbab tetejét. 200%-ra előmelegített sütőben süssük 20 percen keresztül, míg a rakott zöldbab ízei összeérnek és a sajt a tetején megpirul.
Zöldbabos ételek hús nélkül
A zöldbab receptek hús nélkül is könnyen elkészíthetőek, hiszen a zöldbab más zöldségekkel, tojással és tejtermékekkel (például tejfölös rakott zöldbab hús nélkül) kombinálva is teljes értékű étkezést nyújt. Ugyanígy a rakott zöldbab vega módra elkészíthető tejtermékek nélkül is, amennyiben valaki laktózérzékenységben szenved (például a rakott zöldbab tejföl nélkül is készíthető paradicsommártással vagy zöldségpürével). Nézzük, hogyan készül a rakott zoldbab hus nelkul, ahogy mi ajánljuk!
2. Vega rakott zöldbab hús nélkül
Hozzávalók
- 500 g zöldbab
- 1 bögre rizs (3 dl)
- 1 bögre tejföl (3 dl)
- 2 fej vöröshagyma
- 1 db kápia paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 g bébirépa
- 100 g bébikukorica
- 100 g cukkini (reszelve)
- 250 g füstölt sajt (reszelve)
- 2 ek olívaolaj
- 1 tk majoránna
- 1 tk bazsalikom
- só, bors ízlés szerint
A vegetáriánus rakott zöldbab recept elkészítése
- Készítsük elő a hozzávalókat: enyhén sós vízben főzzük elő a zöldbabot, a répát és a kukoricát (amennyiben szükséges). Sós vízben főzzük készre a rizst is.
- Aprítsuk finomra a hagymát és a fokhagymát, majd dinszteljük meg őket az olívaolajon. Adjuk hozzá az előre megtisztított, lereszelt és kifacsart cukkinit és a felkockázott kápiapaprikát, majd fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, majoránnával és bazsalikommal. Pároljuk őket puhára, majd keverjük hozzá a tejfölt.
- A megfőtt zöldségeket csepegtessük le, keverjük össze, majd egy kevés sóval és borssal megízesítve, néhány perc alatt, nagy lángon pirítsuk meg.
- Egy vajjal kikent jénai tálban rétegezzük a rakott zoldbab hozzávalóit a következő módon: alulra tegyünk egy réteg rizst, arra a zöldbabot és a zöldségeket, végül kenjük meg a cukkinis-paprikás tejföllel. Rétegezzük a hozzávalókat addig, amíg el nem fogynak, majd szórjuk meg a tetejét reszelt füstölt sajttal.
- 200°-ra előmelegített sütőben süssük 20 percen keresztül, míg a sajt meg nem pirul a tetején.