Pénzcentrum • 2021. február 6. 14:02
Klasszikus kókuszos keksztekercs recept és továbbgondolt keksztekercs recept: gesztenyés keksztekercs torta meggyel! Kókuszos keksztekercs vagy gesztenyés keksztekercs legyen?
Számtalan mennyei édességet készíthetünk darált háztartási keksz felhasználásával: a kókuszgolyó mellett népszerűek a keksztekercs recept különböző variációi és a keksztekercs torta készítése is, amelyek mind-mind nagyon egyszerű és finom ételeket eredményeznek. Cikkünkben a keksztekercs készítés titkairól árulkodunk: tudd meg Te is, hogyan készül a klasszikus kókuszos keksztekercs és a mennyei gesztenyés keksztekercs torta, amit ráadásul még egy kis savanykás meggyel is megbolondítunk!
1. Klasszikus kókuszos keksztekercs recept
A kókuszos keksztekercs tészta hozzávalói
- 450 g darált keksz
- 6 ek cukrozatlan kakaópor
- 2 dl tej
- 200 g vaj
- 150 g porcukor
- 4 ek kókuszreszelék
- 2 ek rum vagy rumaroma
A kókuszos keksztekercs krém hozzávalói
- 200 g vaj
- 100 g kókuszreszelék
- 200 g porcukor
A kókuszos keksztekercs szórása
- kókuszreszelék
A kókuszos keksztekercs recept elkészítése
- 1. A klasszikus keksztekercs tészta készítése rendkívül egyszerű: olvasszuk fel egy lábasban a vajat, majd keverjük hozzá a keksztekercs tészta összes többi hozzávalóját.
- 2. Gyúrjuk össze a keksztekercs recept alapját kézzel. A cél, hogy egy homogén masszát kapjunk, darabok nélkül. Ha a keksztekercs tésztáját túl lágynak tartjuk, adjunk hozzá még egy kis darált kekszet; ha túl morzsás lett a keksztekercs alap, tejjel puhítsuk.
- 3. A keksztekercs krémjéhez robotgép segítségével verjük habosra a (szobahőmérsékletű) vajat, majd dolgozzuk hozzá a porcukrot és a kókuszreszeléket is.
- 4. Válasszuk ketté a kókuszos keksztekercs tésztáját (két rúd lesz), majd sütőpapíron mindkét adagot nyújtsuk ki egyforma, körülbelül 3-5 mm vastagságú, négyzet alakú lapokká. Kenjük meg a kókuszos keksztekercs lapokat a krémmel, majd mindkettőt tekerjük fel a sütőpapír segítségével.
- 5. Forgassuk a kész kókuszos keksztekercs rudakat kókuszreszelékbe, majd pihentessük a hűtőben körülbelül 1 órán keresztül. Tálaláshoz távolítsuk el a kókuszos keksztekercs végeit, majd szeleteljük kb. 1 cm vastagságúra.
2. Keksztekercs másképp: Gesztenyés keksztekercs torta meggyel
A gesztenyés keksztekercs tészta hozzávalói
- 450 g darált keksz
- 6 ek cukrozatlan kakaópor
- 2 dl tej
- 4 ek kókuszreszelék
- 200 g vaj
- 150 g porcukor
- 2 ek rum vagy rumaroma
A gesztenyés keksztekercs krém hozzávalói
- 250 g gesztenyemassza
- 150 g vaj
- 100 g porcukor
- 4 ek kókuszreszelék
Egyéb hozzávalók
- kókuszreszelék
- meggybefőtt (lé nélkül)
- 250 ml habtejszín
A gesztenyés keksztekercs torta elkészítése
- 1. A gesztenyés keksztekercs alapjának hozzávalóit a vaj felolvasztása után egyszerűen dolgozzuk össze kézzel, alaposan, majd osszuk négyfelé.
- 2. Mind a négy adag gesztenyés keksztekercs masszát nyújtsuk ki 0,5 cm vastagságúra sütőpapíron, majd egy tortaforma segítségével szaggassunk belőlük köröket. A maradék tésztát gyúrjuk újra és formázzunk belőle még egy lapot (ha kiadja).
- 3. A gesztenyés keksztekercs torta krémje következik: verjük habosra a vajat, majd keverjük hozzá a fent leírt többi hozzávalót is.
- 4. Rétegezzük a keksztekercs torta hozzávalóit egy tortaformába: alulra egy keksztekercs korong kerüljön, azt kenjük meg vastagon a gesztenyés krémmel, majd szórjuk meg egyenletesen meggyszemekkel, amelyeket előtte alaposan lecsepegtettünk. Ismételjük a rétegezést, míg az alapanyagok el nem fogynak.
- 5. Verjük keményre a habtejszínt, keverjünk bele 1 ek kókuszreszeléket, majd töltsük habzsákba. Kenjük meg a kókuszos tejszínnel a torta oldalát és tetejét, hogy a keksztekercs torta rétegei ne látszódjanak ki. A torta tetejét díszítsük tetszőlegesen habrózsákkal, illetve használjuk fel dekorációként a keksztekercs torta tetejére a maradék meggyet is.
- 6. Tálalás előtt legalább 1 órán keresztül tároljuk a hűtőben.
Címkék: