Hogyan készül a gyümölcsleves? Frissítő, hideg gyümölcsleves pudinggal, görög gyümölcsleves recept

Pénzcentrum2021. január 17. 09:33

Habár mindig nagyon finom az éttermi gyümölcsleves, rendszerint felmerül a menü kapcsán valamilyen probléma, ugyanis eltérőek a vélemények arról, hogy a tökéletes gyümölcsleves pudinggal vagy puding nélkül készül-e. Nos, mi mindkét verzióra hoztunk egy izgalmas gyümölcsleves receptet, ezek a klasszikus hideg gyümölcsleves recept, illetve a szintén hideg görög gyümölcsleves. Tudd meg, hogyan készül a gyümölcsleves pudinggal, és hogy a gyümölcsleves mellé mi illik! Mutatjuk, hogy mi illik a gyümölcsleves mellé!

A hideg gyümölcsleves a nyári időszak egyik legfinomabb, frissítő fogása, amit még a tikkasztó hőség során is szívesen fogyasztunk: laktat, mégsem telít el, sőt, a desszertkészítést is megúszhatjuk vele, hiszen a gyümölcsleves kellemes édessége megadja számunkra a szervezet igényelte zsírt és cukrot. Cikkünkben bemutatjuk a gyümölcsleves készítés két útját: hogyan készül a görög gyümölcsleves és a magyarosabb ízvilágú, hideg gyümölcsleves pudinggal? Ez a két gyümölcsleves recept egyaránt tökéletes kelléke egy nyári (vagy akár téli) ebédnek, amit nem csak a gyerekek értékelnek nagyra, de a felnőttek is emlegetni fogják! Azt is eláruljuk, hogy a gyümölcsleves mellé mi illik, ha egy teljes ebédmenü összeállításán törjük a fejünket.

1. Hideg görög gyümölcsleves

Habár a legtöbb magyar úgy ismeri a gyümölcslevest, mint egy almás, meggyes, körtés, vagy szilvás fogást, mindenképpen érdemes kipróbálnunk a délies ízvilágú, zamatos gyümölcsökből, dinnyékből készített gyümölcsleves receptet is. Ez a görög gyümölcsleves puding nélkül készül, azonban elkészíthetjük akár pudinggal is.

A görög gyümölcsleves hozzávalói

  • 500 g görögdinnye
  • 500 g sárgadinnye
  • 3 db őszibarack (meghámozva)
  • 300 g piros ribizli
  • 1 l 100%-os narancslé
  • 2 dl habtejszín
  • 4 ek kristálycukor

A görög gyümölcsleves recept elkészítése

  • 1. Kockázzuk fel egyforma méretűre a dinnyéket és a barackot, szemezzük le a ribizlit a száráról.
  • 2. Öntsük a narancslevet (lehetőleg frissen facsartat) és a habtejszínt egy nagyobb edénybe és keverjük el benne a kristálycukrot (ha a narancslé nagyon édes, akár ki is hagyhatjuk).
  • 3. Tegyük bele a gyümölcsöket a görög gyümölcsleves tejszínes levébe és hűtsük le jól (nem kell összefőzni!). Hidegen tálaljuk, ízlés szerint egy kis tejszínhabbal a tetején.

2. Hideg gyümölcsleves pudinggal

A hideg pudingos gyümölcsleves az egyik leginkább ismert gyümölcsleves típus: a legtöbb háztartásban ezt a verziót készítik, hiszen egyszerre frissítően gyümölcsös, mégis krémes és laktató.

A hideg gyümölcsleves hozzávalói

  • 300 g meggy
  • 200 g cseresznye
  • 200 g alma
  • 100 g körte
  • 8 dl tej
  • 2 cs vaníliás pudingpor
  • 4 ek kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 6 db szegfűszeg
  • 1 kk őrölt fahéj

A hideg gyümölcsleves elkészítése

  • 1. Tisztítsuk meg a gyümölcsöket. Az almát és a körtét hámozzuk meg, a magházakat vágjuk ki, a gyümölcshúst kockázzuk fel. A meggyet és a cseresznyét elég kimagozni.
  • 2. Tegyük a gyümölcsöket egy nagyobb edénybe és engedjük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget. Főzzük közepes lángon kb. 8 percen keresztül, míg a gyümölcsök meg nem puhulnak.
  • 3. Keverjük ki a pudingport 2 dl tejjel (csomómentesre). A többi 6 dl tejet keverjük a felfőtt gyümölcsleves alapba, ezután pedig lassan, habverővel keverjük hozzá a pudingos habarást is.
  • 4. Kezdjük el újra felfőzni a gyümölcslevest, ezalatt folyamatosan kavargassuk, míg az egész gyümölcsleves forró és sűrű nem lesz.
  • 5. Fogyaszthatjuk melegen és hidegen is: utóbbi esetben hagyjuk elhűlni, majd tegyük be a hűtőbe 1-2 órára.

Keverjük a recepteket!

Akár a magyaros almás-meggyes verziót, akár a barackos-dinnyés görög receptet alkalmazzuk, mindig tartsuk észben, hogy nem muszáj ragaszkodnunk egy recept megkötéseihez. Készülhet a klasszikus magyar gyümölcsleves puding nélkül, illetve pudingos görög gyümölcsleves is készíthető, csupán a hozzávalókat kell újragondolnunk.

Mi illik a gyümölcsleves mellé?

Gyakori kérdés, hogy mivel egy édes előételről van szó, a hideg gyümölcsleves után második fogásként mégis mit készítsünk. A görög gyümölcsleves és a hideg gyümölcsleves pudinggal kifejezetten könnyű ételek, melléjük mindenképpen valamilyen egyszerű, húsos főételt készítsünk, desszertre viszont már nincs szükség, mert a gyümölcsleves édes volt. A gyümölcs leves mellé javasoljuk a sült csirkét vagy disznóhúst egy kis egyszerű krumplipürével, vagy sült burgonyával.

Címkék:
recept, leves, narancslé, főzés, receptek, gyümölcsleves,