Pénzcentrum • 2021. január 17. 09:33
Habár mindig nagyon finom az éttermi gyümölcsleves, rendszerint felmerül a menü kapcsán valamilyen probléma, ugyanis eltérőek a vélemények arról, hogy a tökéletes gyümölcsleves pudinggal vagy puding nélkül készül-e. Nos, mi mindkét verzióra hoztunk egy izgalmas gyümölcsleves receptet, ezek a klasszikus hideg gyümölcsleves recept, illetve a szintén hideg görög gyümölcsleves. Tudd meg, hogyan készül a gyümölcsleves pudinggal, és hogy a gyümölcsleves mellé mi illik! Mutatjuk, hogy mi illik a gyümölcsleves mellé!
A hideg gyümölcsleves a nyári időszak egyik legfinomabb, frissítő fogása, amit még a tikkasztó hőség során is szívesen fogyasztunk: laktat, mégsem telít el, sőt, a desszertkészítést is megúszhatjuk vele, hiszen a gyümölcsleves kellemes édessége megadja számunkra a szervezet igényelte zsírt és cukrot. Cikkünkben bemutatjuk a gyümölcsleves készítés két útját: hogyan készül a görög gyümölcsleves és a magyarosabb ízvilágú, hideg gyümölcsleves pudinggal? Ez a két gyümölcsleves recept egyaránt tökéletes kelléke egy nyári (vagy akár téli) ebédnek, amit nem csak a gyerekek értékelnek nagyra, de a felnőttek is emlegetni fogják! Azt is eláruljuk, hogy a gyümölcsleves mellé mi illik, ha egy teljes ebédmenü összeállításán törjük a fejünket.
1. Hideg görög gyümölcsleves
Habár a legtöbb magyar úgy ismeri a gyümölcslevest, mint egy almás, meggyes, körtés, vagy szilvás fogást, mindenképpen érdemes kipróbálnunk a délies ízvilágú, zamatos gyümölcsökből, dinnyékből készített gyümölcsleves receptet is. Ez a görög gyümölcsleves puding nélkül készül, azonban elkészíthetjük akár pudinggal is.
A görög gyümölcsleves hozzávalói
- 500 g görögdinnye
- 500 g sárgadinnye
- 3 db őszibarack (meghámozva)
- 300 g piros ribizli
- 1 l 100%-os narancslé
- 2 dl habtejszín
- 4 ek kristálycukor
A görög gyümölcsleves recept elkészítése
- 1. Kockázzuk fel egyforma méretűre a dinnyéket és a barackot, szemezzük le a ribizlit a száráról.
- 2. Öntsük a narancslevet (lehetőleg frissen facsartat) és a habtejszínt egy nagyobb edénybe és keverjük el benne a kristálycukrot (ha a narancslé nagyon édes, akár ki is hagyhatjuk).
- 3. Tegyük bele a gyümölcsöket a görög gyümölcsleves tejszínes levébe és hűtsük le jól (nem kell összefőzni!). Hidegen tálaljuk, ízlés szerint egy kis tejszínhabbal a tetején.
2. Hideg gyümölcsleves pudinggal
A hideg pudingos gyümölcsleves az egyik leginkább ismert gyümölcsleves típus: a legtöbb háztartásban ezt a verziót készítik, hiszen egyszerre frissítően gyümölcsös, mégis krémes és laktató.
A hideg gyümölcsleves hozzávalói
- 300 g meggy
- 200 g cseresznye
- 200 g alma
- 100 g körte
- 8 dl tej
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 4 ek kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 6 db szegfűszeg
- 1 kk őrölt fahéj
A hideg gyümölcsleves elkészítése
- 1. Tisztítsuk meg a gyümölcsöket. Az almát és a körtét hámozzuk meg, a magházakat vágjuk ki, a gyümölcshúst kockázzuk fel. A meggyet és a cseresznyét elég kimagozni.
- 2. Tegyük a gyümölcsöket egy nagyobb edénybe és engedjük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget. Főzzük közepes lángon kb. 8 percen keresztül, míg a gyümölcsök meg nem puhulnak.
- 3. Keverjük ki a pudingport 2 dl tejjel (csomómentesre). A többi 6 dl tejet keverjük a felfőtt gyümölcsleves alapba, ezután pedig lassan, habverővel keverjük hozzá a pudingos habarást is.
- 4. Kezdjük el újra felfőzni a gyümölcslevest, ezalatt folyamatosan kavargassuk, míg az egész gyümölcsleves forró és sűrű nem lesz.
- 5. Fogyaszthatjuk melegen és hidegen is: utóbbi esetben hagyjuk elhűlni, majd tegyük be a hűtőbe 1-2 órára.
Keverjük a recepteket!
Akár a magyaros almás-meggyes verziót, akár a barackos-dinnyés görög receptet alkalmazzuk, mindig tartsuk észben, hogy nem muszáj ragaszkodnunk egy recept megkötéseihez. Készülhet a klasszikus magyar gyümölcsleves puding nélkül, illetve pudingos görög gyümölcsleves is készíthető, csupán a hozzávalókat kell újragondolnunk.
Mi illik a gyümölcsleves mellé?
Gyakori kérdés, hogy mivel egy édes előételről van szó, a hideg gyümölcsleves után második fogásként mégis mit készítsünk. A görög gyümölcsleves és a hideg gyümölcsleves pudinggal kifejezetten könnyű ételek, melléjük mindenképpen valamilyen egyszerű, húsos főételt készítsünk, desszertre viszont már nincs szükség, mert a gyümölcsleves édes volt. A gyümölcs leves mellé javasoljuk a sült csirkét vagy disznóhúst egy kis egyszerű krumplipürével, vagy sült burgonyával.