Pénzcentrum • 2020. december 12. 12:33
Francia rakott krumpli hússal és hús nélkül, darált húsos rakott krumpli receptek: Hogyan keszul a rakott krumpli recept, a rakott krumpli milyen krumpliból van, a rakott krumpli sütése hány fokon történik? Miben különbözik a tejszínes francia rakott krumpli és a magyaros rakott krumpli?
A végtelenül egyszerű, ám jól ismert rakott krumpli egy olyan fogás, amit szinte a lehetetlenséggel határos elrontani. Tudtad, hogy a rakott krumpli recept több féle módon is elkészíthető? Nem csak darált húsos rakott krumpli és kolbászos rakott krumpli létezik, a változatosság kedvéért érdemes kipróbálnunk a francia rakott krumpli recept elkészítését is. Cikkünkben leírjuk, miben más a francia rakott krumpli a hazai megszokottól, hogyan keszul a rakott krumpli egyszerűen és a rakott krumpli hány fokon sül. Azt is eláruljuk, a rakott krumpli milyen krumpliból készül, és hogy a rakott krumpli milyen kolbász felhasználásával lesz a legfinomabb!
A rakott krumpli milyen krumpliból készül?
A rakott krumpli elkészítéséhez a legalkalmasabb fajták a kiflikrumpli és a piros- vagy barnahéjú fajták; készülhet újkrumpliból és "öreg" krumpliból egyaránt. Fontos, hogy a rakott krumpli recepthez elő kell főznünk őket, lehetőleg héjában, így az alapanyag sokkal könnyebben kezelhető lesz, amikor a tepsibe tesszük a rétegeket.
A rakott krumpli milyen kolbász, milyen hús felhasználásával készül?
A hagyományos magyaros rakott krumpli kolbásszal vagy darált hússal készül. Ha kolbászos rakott krumpli készítését tervezzük, a legjobb, ha valamilyen magyaros lángoltkolbászt választunk, ami nem túl puha és nem is túl száraz; ízlés szerint csípőset. Darált húsos rakott krumpli készítése esetén vásároljunk disznóhúst, például combot vagy lapockát.
1. Magyaros rakott krumpli recept
Hozzávalók
- 6 db krumpli (nagyobb)
- 6 db tojás (főtt)
- 300 g lángolt kolbász vagy darált hús
- 2 ek sertészsír
- 500 g tejföl
- só, bors ízlés szerint
A rakott krumpli elkészítése
- 1. Előkészületként főzzük meg a krumplikat héjában, illetve a tojásokat is. Hagyjuk őket kihűlni, majd mindkettőt pucoljuk meg és szeleteljük fel karikákra.
- 2. Ha kolbásszal készül a rakott krumpli, karikázzuk fel azt is. Ha darált hússal, akkor egy kevés olajon pirítsuk meg, hogy ne legyen nyers. Fűszerezzük sóval, borssal.
- 3. Olvasszuk meg a zsírt egy lábasban, majd keverjük el vele a tejfölt. Ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint.
- 4. Rétegeljük a rakott krumpli hozzávalóit a következő módon: helyezzünk alulra egy rétegnyi karikázott krumplit; erre jöhetnek a tojások; locsoljuk meg a zsíros tejföllel, majd erre jöhet egy rétegnyi darált hús vagy kolbász. Rétegeljük a hozzávalókat addig, amíg el nem fogynak (a tetejét krumplival zárjuk le), majd öntsük rá a maradék tejfölt is.
- 5. 1 óra alatt süssük készre, míg a rakott krumpli teteje szép piros nem lesz.
A rakott krumpli sütése hány fokon történjen?
A rakott krumpli 200°-on süljön, a sütőt melegítsük elő.
2. Francia rakott krumpli recept
Habár a legtöbb háztartásban a hagyományos magyaros rakott krumpli az alapértelmezett fogás, a tejszínes, francia verzió is egyre népszerűbb. A mi receptünk baconnel készül, azonban a francia rakott krumpli darált hússal rétegezve szintén egyszerűen elkészíthető (sőt, a magyar konyhával vegyítve a francia rakott krumpli kolbásszal is nagyszerű elegyet alkot). Nézzük a receptet!
Hozzávalók
- 6 db krumpli (nagyobb)
- 150 g bacon szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 250 ml főzőtejszín
- ½ l tej
- 100 g trappista sajt
- 2 ek liszt
- 1 ek vaj
- 2 ek zsemlemorzsa
- 1 csipet szerecsendió
- só, fehérbors ízlés szerint
A francia rakott krumpli elkészítése
- 1. A meghámozott krumplikat főzzük sós vízben félkészre, majd hagyjuk kihűlni és karikázzuk fel vékonyan.
- 2. Szeleteljük fel a bacon szalonnát, majd egy serpenyőben süssük ki belőlük a zsírt. Adjuk hozzá a finomra aprított hagymát és fokhagymát is, majd együtt pirítsuk le őket. Csak egy kevés borssal, sóval ízesítsük.
- 3. Amikor lepirult a szalonnás hagyma, adjuk hozzá a lisztet: keverjük össze alaposan, majd ha megpirult, vegyük le a tűzről.
- 4. Keverjük össze a tejet és a tejszínt, fűszerezzük szerecsendióval, majd öntsük bele a lisztezett szalonnás hagymába és főzzük őket össze kevergetve addig, míg a mártás kellőképpen be nem sűrűsödik.
- 5. Kenjünk ki egy jénai tálat vajjal, szórjuk meg zsemlemorzsával, majd jöhet a rétegezés: a krumplis rétegeket kenjük meg gazdagon a francia rakott krumpli öntettel, végül a felső krumplis záróréteget szórjuk meg reszelt sajttal (a rétegek közé tehetünk húsos elemeket is, például serpenyőben sült darált húst, vagy kolbászt).
- 6. 200°-ra előmelegített sütőben süssük ki.