Pénzcentrum • 2020. december 5. 20:01
Mi az a besamel mártás, az alap besamel recept? Mutatjuk, mi a besamel mártás, mi kell az alap besamel mártásba, mi az alap besamel recept titka és hogyan készül a besamel martas!
A besamel mártás recept a legegyszerűbb mártás alapreceptek egyike. Nemcsak nagyon könnyű a besamel mártás elkészítése, de a besamel recept egy hihetetlenül lágy, selymes ételt eredményez, amelyet számtalan formában felhasználhatunk! Cikkünkben leírjuk, mi az a besamel mártás, hogyan készül a besamel mártás, mi az alap besamel mártás titka, amitől olyan selymes és krémes lesz!
Mi a besamel mártás?
A besamel mártás egy rendkívül egyszerű, vajból, tejből és lisztből készített, francia eredetű alapmártás, amit gyakran kínálnak különféle halak, húsok, rákok és tésztaételek mellé selymes, könnyed és egyszerű ízei miatt. A besamel mártás készítése egészen XIV. Lajos francia király udvaráig vezethető vissza; az étel nevét Louis de Béchameil de Nointeil márkiról kapta. A besamel mártás a magyarok számára leginkább az olyan olaszos receptek elterjedésének köszönhető, mint például a lasagne, ami alapvetően egy húsos, besamel mártástól krémes rakott tészta.
A besamel mártás hozzávalói: mi kell a besamel mártásba?
- 0,5 l forró tej
- 80 g vaj
- 3-4 ek búza finomliszt
- 1 csipet só
- 1 csipet szerecsendió
A besamel mártás recept elkészítése
- 1. Olvasszuk föl a vajat egy lábasban, majd folyamatos kevergetés mellett pirítsuk benne aranyszínűre a lisztet.
- 2. A forró tejet apránként keverjük a besamel mártás vajas alapjához. Habverő vagy fakanál segítségével folyamatos kevergetés mellett főzzük 10 percen keresztül, míg sima, csomómentes nem lesz.
- 3. Tálaljuk húsok, halak, tészták mellé vagy alkalmazzuk egy bonyolultabb recept részfeladataként.