Pénzcentrum • 2020. december 5. 14:30
Miért esik szét a túrógombóc készítése során? Habkönnyű túrógombóc recept: mutatjuk, hogy készül a turogomboc, a túrógombóc miért esik szét és túrógombóc mellé milyen leves illik?
A magyarok egyik kedvenc desszertje nem más, mint a rémesen egyszerű, ám mesésen finom túrógombóc, amit egyetlen étterem sem főz jobban, mint a Nagymamánk. Habár a túrógombóc recept nagyon kevés, hétköznapi alapanyag felhasználásával készül, a túrógombóc sokszor nem sikerül: a legjobb szakácsokkal is előfordult már, hogy a túrógombóc a vízben darabjaira hullik. Cikkünkben eláruljuk, hogyan zajlik a túrógombóc készítése, miért megy szét a túrógombóc a vízben, illetve mikor kell kivenni a túrógombócot a főzővízből.
Egyszerű túrógombóc recept
A túrógombóc egy letisztult édesség, a magyar konyha egyik kedvenc desszertje, édes főétele, ami nagyszerűen illik a klasszikus, paprikás fűszerezésű fogások mellé. A túrógombóc egyszerűen elkészíthető, mindössze arra kell odafigyelnünk, hogy adjunk időt a búzadarának, hogy magába fogadja a nedvességet. Nézzük, hogyan készül a túrógombóc!
A túrógombóc hozzávalói
- 500 g tehéntúró
- 6 ek búzadara (gríz)
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 3 ek kristálycukor
- 300 g zsemlemorzsa
- 4 ek napraforgóolaj
A tálaláshoz
- porcukor
- tejföl
- lekvár
A túrógombóc recept elkészítése
- Egy tálban dolgozzuk össze a túrógombóc hozzávalóit: a túrót, a tojást és a grízt a csipet sóval és a kristálycukorral. Keverjük el alaposan, a nagyobb túródarabokat lehetőleg morzsoljuk szét. Tegyük be a hűtőbe és hagyjuk állni legalább 1 órán keresztül.
- Ezalatt pirítsuk meg a zsemlemorzsát az olajon, míg szép aranybarna nem lesz.
- Forraljunk egy fazékkal vizet, közben a túrógombóc tésztából kézzel formázzunk egyforma gombócokat. Főzzük a lobogó forró vízben a gombócokat addig, míg fel nem úsznak a víz tetejére. Ekkor merjük le őket lyukas kanállal, csepegtessük le, majd forgassuk a pirított zsemlemorzsába.
- Tálaljuk porcukorral, lekvárral és tejföllel!
Miért esik szét a túrógombóc?
Azt, hogy miert esik szet a turogomboc, valójában nagyon könnyű megmagyarázni: túl kevés búzadarát vagy tojást tettünk bele, illetve nem hagytuk elég ideig pihenni a túrógombóc tésztát, hogy a búzadara magába szívhassa a nedvességet és összeálljon.
A túrógombóc mellé milyen leves illik?
A túrógombóc nem csak desszert, hanem laktató második féle is, ami tökéletesen illik az olyan gazdag, magyaros levesekhez, mint a palócleves, a Jókai-bableves, vagy a halászlé.
Kinek ajánljuk a túrógombóc készítését?
A túrógombóc készítése már a kezdő szakácsok számára is reális célkitűzés: ha követjük a receptet és összeállítjuk a megfelelő túrógombóc tésztát, emellett elég ideig hagyjuk állni a hűtőben, hogy a túrógombóc masszája "összeérjen", akkor nem lesz problémánk a túrógombóc főzése során sem, a habkonnyu turogomboc szépen meg fogja tartani a formáját.