Pénzcentrum • 2020. december 4. 13:03
Hogyan készül a lasagne és a lasagne milyen húsból készül? A húsos és a spenótos lasagne készítése egyszerű: mutatjuk, a lasagne hány fokon sül. A lasagne tésztát ki kell főzni?
Valami laktató, olaszos tésztaételre vágysz, rengeteg paradicsommal és parmezánsajttal? Nem kell tovább keresgélned, ezek a lasagne receptek a húsimádók és a vegetáriánusok igényeit egyaránt kielégítik! Cikkünkben eláruljuk, hogyan készül a lasagne klasszikus, húsos verziója és a vegetáriánus spenótos lasagne jó sok sajttal és szósszal. Eláruljuk azt is, hogy a lasagne milyen húsból készül és lasagne tésztát hol lehet venni. A lasagne tésztát ki kell főzni előre? A lasagne hány fokon sül készre a sütőben? Minden kérdésre választ adunk!
A lasagne eredete
Garfield kedvenc étele, a lasagne már jóval a képregények és a filmek előtt létezett: a lasagne készítése egészen a Krisztus előtti első évszázadra eredeztethető, ugyanis történelmi források szerint a lasagne nem más, mint Ciceró, a híres filozófus és szónok egyik kedvenc fogása volt. A lasagne és más mediterrán tésztaételek egy nagyon egyszerű okból kifolyólag terjedtek el és hódítottak teret Európában: a középkori embereknek, pótolhatatlan fogaik elvesztése miatt meggyűlt a bajuk a kemény, rágós fogásokkal, ezért felfedezték, hogy a puha, lisztből és vízből készült tésztalapok és a köztük lévő sajtos töltelék nem csak laktató, de könnyen fogyasztható is. Ma a különböző lasagne receptek szerte a világon elterjedtek: ezt a fogást mindenki saját receptjével készíti, ugyanis könnyen variálható ételről van szó.
A lasagne milyen húsból van?
A lasagne bármilyen darált hússal elkészülhet ízlésünknek megfelelően: ajánljuk a darált sertéscombot, a lapockát, a pulykát és akármilyen részből darált marhahúst.
A lasagne tészta használata: a lasagne tésztát ki kell főzni?
A lasagne tészta általában dobozos kiszerelésben kapható, használata rendkívül egyszerű: nem kell kifőznünk, mielőtt a tepsibe rétegeljük, ugyanis a lasagne tészta majd a töltelék levével fogja megszívni magát, gyakorlatilag megfő a sütőben a paradicsomos, sajtos raguban, besamel mártásban. A lasagne receptek elkészítéséhez kb. 300 g lasagne tészta felhasználása (kb. fél doboz) szükséges.
A lasagne hány fokon sül?
180°-on, kb. 60 percen keresztül.
Lasagne receptek
1. Klasszikus húsos lasagne töltelék
Lasagne hozzávalók
- 500 g darált hús
- 2 db vöröshagyma
- 1 db répa
- 400 g hámozott, darabolt paradicsom konzerv
- 100 g sűrített paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 1 tk bazsalikom
- 1 tk oregánó
- 1 tk majoránna
- só, bors ízlés szerint
- 150 g parmezánsajt
A lasagne elkészítése
- Aprítsuk finomra a hagymát, a fokhagymát és a répát, majd egy kevés sóval pároljuk meg őket olívaolajon.
- Adjuk hozzá a darálthúst, fűszerezzük az olasz zöldfűszerekkel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Kevergetve süssük készre kb. 10 perc alatt.
- Adjuk a húsos lasagne töltelékhez a paradicsomkonzervet és a sűrítményt is. Főzzük össze, majd tegyük félre a rétegezéshez. A parmezánsajt egy részét is hozzákeverhetjük a húsos lasagne töltelékhez.
2. Vegetáriánus spenótos lasagne töltelék
Hozzávalók
- 400 g spenót
- 2 db vöröshagyma
- 1 db répa
- 1 szár zeller
- 4 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 1 tk bazsalikom
- 1 tk oregánó
- 1 tk majoránna
- só, bors ízlés szerint
- 200 g mozzarella
Elkészítése
- Aprítsuk finomra a hagymát, a fokhagymát, a répát és a zellert, majd pároljuk meg egy kevés vajon sóval, borssal.
- Amikor már a zeller és a répa is puha, adjuk hozzá a spenótot is, fűszerezzük a zöldfűszerekkel és főzzük készre. Tegyük félre a rétegezéshez.
3. Besamel mártás
Hozzávalók
- 0,5 l tej
- 3 ek liszt
- 2 ek vaj
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet só
Elkészítése
- Olvasszuk fel a vajat egy kis lábasban, majd pirítsuk meg benne a lisztet folyamatos kevergetés mellett.
- Apránként, kevergetve öntsük hozzá a tejet, ízesítsük egy kevés sóval és szerecsendióval, majd főzzük kb. 5 perc alatt sűrűre. Tegyük félre a rétegezéshez.
A lasagne elkészítése bármelyik töltelékkel
- Vajazzunk ki egy tepsit vagy jénai tálat (lehetőleg négyszögleteset).
- Helyezzünk az aljára egy réteg lasagne tésztát, ezt kenjük meg vékonyan (vagy ízlés szerint vastagon) egy adag húsos vagy spenótos lasagne tölteléket. Kenjünk el a tetején néhány kanállal a besamel mártásból is.
- Készítsük a rétegeket addig, míg a töltelék és a besamel mártás el nem fogy (kb. 4-5 réteg), majd reszeljünk sajtot a lasagne tetejére.
- Süssük készre a sütőben, míg a sajt el nem kezd barnulni a lasagne tetején. Tálalás előtt 15 percig pihentessük!
Lasagne tésztát hol lehet venni?
Bármelyik nagyobb élelmiszerboltban kapható lasagne tészta, akár gluténmentes verzióban is.