Pénzcentrum • 2020. december 4. 15:53
Mi az a körözött, miért körözött a körözött, és milyen a jó körözött? Hogyan történik a körözött készítése? Megmutatjuk, hogy készül az eredeti körözött recept egyszerűen, avagy hogyan történik a magyaros kőrözött recept elkészítése. Ne aggódj, a kőrözött készítése gyerekjáték!
Egyszerű, tápláló és mégis kalóriaszegény harapnivalóra vágysz, amit annyira könnyű elkészíteni, hogy csak össze kell keverni? Az ínycsiklandó, magyaros körözött, a magyar gasztronómia harapnivalói közt egy olyan alaprecept, amit bárki el tud készíteni. Cikkünkben eláruljuk, miért körözött a körözött, hogyan készül a körözött és milyen egyszerű alapanyagokat használjunk fel a körözött készítése során.
Mi az a körözött? Miért körözött a körözött?
A körözött, (kőrözött) egy egyszerű, magyaros ízvilágú túrókrém, ami nevét a körkörös mozdulatokról, "körözésről" kapta, ahogyan a hozzávalókat alaposan összekeverjük. A körözött a régi Osztrák-Magyar Monarchia országaiban a mai napig elterjedt, népszerű csemege. A körözött recept egyszerűen túróból és magyaros fűszerekből áll. A következő receptben megmutatjuk, milyen a jó körözött és hogyan készül a körözött a maga hagyományos, paraszti ízvilágában.
Egyszerű körözött recept
A körözött hozzávalói
- ½ kg tehéntúró
- 1 kis pohár tejföl
- 10 dkg vaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek őrölt pirospaprika
- 1 tk őrölt kömény
- só, bors ízlés szerint
A körözött recept elkészítése
- Aprítsuk nagyon finomra a vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket pedig nyomjuk át fokhagymanyomón.
- Keverjük össze a túrót a tejföllel, a hagymával és a magyaros fűszerekkel. Körkörös mozdulatokkal dolgozzuk a krémet simára, a fűszerek és a hagyma egyenletesen keveredjen el benne.
- A körözött mellé tálaljunk friss, puha kenyeret vagy pirítóst.