Pénzcentrum • 2020. november 23. 12:03
Mit főzzek ma ebédre, mit főzzek holnap és mit főzzek hétvégén a vendégeknek? Mit főzzek ma mi van itthon a hűtőben? Mi van itthon mit főzzek a családnak egyszerű alapanyagokból?
Az ételkészítés állandó feladat akár egy egyedülálló, akár egy családos személy életét vizsgáljuk - sőt, nem is az étel elkészítésének módja a leggyakoribb probléma, inkább a változatosság, az innováció és a kreativitás kérdése. Nagyon gyakran nehéz eldöntenünk, mit főzzek ma ebédre, vacsorára, mit készítsek reggelire, mit főzzek holnap vagy mit főzzek hétvégén a vendégekre, akik valami olyat várnak, amit még nem kóstoltak.
Cikkünkben egy olyan receptválogatással próbálunk segítséget nyújtani olvasónk számára, amelyben összegyűjtöttük a magyarok kedvenc előételeit, főételeit és desszertjeit, nem beszélve a hungarikumokról és a diétás fogásokról. Ha gyakran kérdezed magadtól: mit főzzek mi van a hűtőben, mit fozzek ma a gyerekeknek, akkor a legjobb helyen jársz! Mutatjuk, milyen egyszerű vagy bonyolult, képességeidet próbára tevő ételek elkészítésével próbálkozz nyugodt szívvel, hogyan dobd fel egyedi konyhaművészetedet!
Előételek, levesek
Az előétel funkciója a lakoma előtti "bemelegítés", a gyomor felkészítése a nagyobb mennyiségű étel befogadásához, a test átmelengetése és a jó közérzet fokozása. Habár számos könnyű előételt tartunk számon, a magyarok hagyományosan egy tál forró levessel kezdenek, amelyek lehetnek nagyon egyszerűek, sőt rendkívül gazdagok is.
- Grízgaluska leves
- Gyülölcsleves (hideg gyümölcsleves pudinggal, görög gyümölcsleves)
- Húsleves
- Halászlé (szegedi halászlé, bajai halászlé)
- Jókai bableves
- Krumpligombóc leves
- Palócleves
- Pho leves
- Sajtkrémleves
- Tárkonyos raguleves
- Zellerkrémleves
- Zöldségleves receptek
- Spárgakrémleves
Főételek, egytálételek
Mi van otthon mit főzzek? - kérdezzük gyakran magunktól, főleg, ha egy olyan főétel kiötléséről van szó, ami egyszerre újdonság a család számára, mégsem idegen a kedvenc ízvilágunktól. Főétel-válogatásunk segít kitalálni, mi kerüljön ebédre, vacsorára a családi asztal közepére, milyen fantasztikus magyaros ételeket hozzunk létre sütőben, fazékban, vagy akár bográcsban, szabadtűzön!
- Borsodi krumplilángos
- Chilis bab
- Cukkini fasírt
- Cigánypecsenye
- Gombapörkölt
- Hagymás bab
- Harcsapaprikás túrós csuszával
- Hortobágyi húsos palacsinta
- Káposztás tészta
- Krumplis tészta
- Lángos
- Lasagne, spenótos lasagne
- Lecsó
- Marhapörkölt
- Mátrai borzaska
- Paprikás krumpli
- Párizsi szelet
- Pörkölt receptek (csirkepörkölt, gombapörkölt, vaddisznópörkölt, marhapörkölt)
- Puliszka
- Rakott cukkini
- Rakott karfiol
- Rakott krumpli: magyaros és francia verzió
- Rakott zöldbab
- Retro kocsonya
- Sajtos tejszínes csirkemell
- Spenótos tészta
- Székelykáposzta
- Tejszínes gombás csirkemell
- Tepsis krumpli
- Töltött karalábé
- Toros káposzta
- Vadas marha
Főzelékek
Ha kevés az alapanyag a konyhában, kamrában, és nem tudjuk, mit főzzünk, érdemes visszanyúlnunk a legegyszerűbb alapanyagokhoz: tök, káposzta, borsó és bab: ne felejtsük el, hogy igazán ínycsiklandó, laktató főzelékeket készíthetünk belőlük, sőt: ezek a receptek még a pénztárcánknak is tetszeni fognak, ugyanis egy nagy fazék főzelék elkészítését akár 1000 Ft alatt is kihozhatjuk!
- Babfőzelék
- Lencsefőzelék füstölt hússal
- Paradicsomos káposzta
- Sárgaborsó főzelék
- Sóskafőzelék
- Tökfőzelék
Köretek
Köretre mindig, minden körülmények közt szükség van, ám érdemes minél több és érdekesebb receptet felfedeznünk, hogy túl tudjunk lépni a sültkrumpli és a rizs korlátjain. Legyünk kreatívak és ne ijedjünk meg az érdekesebb ízektől, színektől, formáktól!
Saláták
Mit főzzek mi van itthon? Csupán néhány zöldség, tejtermék és fűszerek? Akkor aggodalomra semmi ok, ugyanis elképesztően egyszerű, könnyed vagy éppen kalóriadús, laktató salátákat rakhatunk össze szinte bármiből, ami a hűtőnk mélyén vagy a pincében lapul.
Desszertek, édes főételek, kelttészták
Akármilyen fárasztó, rossz napot meghitté varázsolhatunk egy tálca gőzölgő süteménnyel, egy kis édes ropogtatnivalóval, vagy egy adag kelttésztával, amit a Nagyi régi receptjei között találtunk. Adjunk esélyt a házi készítésű édességeknek és hódoljunk az édes élvezeteknek!
- Almás pite
- Amerikai csokis keksz
- Aranygaluska
- Banános csokis muffin
- Bejgli
- Császármorzsa
- Diós kalács
- Eperhab
- Farsangi fánk / szalagos fánk, csörögefánk
- Fonott kalács
- Gofri
- Grízes tészta
- Gyümölcskenyér
- Hókifli
- Joghurttorta sütés nélkül (citromos joghurttorta, epres joghurttorta, málnás joghurttorta)
- Kakaós csiga
- Kókuszgolyó
- Kókuszkocka, kókuszkocka torta
- Kókusztekercs, kókusztekercs torta
- Kókuszos keksztekercs, gesztenyés keksztekercs torta
- Madártej, madártej szelet, madártej torta
- Máglyarakás
- Mákos guba, mákos guba torta
- Meggyes pite (kevert)
- Mézeskalács
- Mézes puszedli
- Mikrós bögrés süti
- Muffin receptek
- Palacsinta receptek: alap palacsinta, Gundel palacsinta, Hortobágyi palacsinta, Amerikai palacsinta
- Piskóta receptek
- Rizskoch
- Tejbegríz, rántott tejbegríz, kókuszos tejbegríz szelet
- Tiramisu, epres tiramisu, tiramisu torta
- Túrógombóc
- Túrós pite
- Vargabéles
Savanyúságok, befőttek, lekvárok
A gyümölcsök és a zöldségen nem csak nyersen, vagy leves formájában fogyaszthatóak: a zöldségeket eltehetjük télire savanyúság formájában, a nyár gyümölcseiből pedig pazar lekvárokat, kompótokat hozhatunk létre, amelyekért hálával adózunk majd, ha beköszönt a tél.
- Citromfű szörp
- Kovászos uborka
- Körtebefőtt télire
- Paradicsom befőzés, sűrített paradicsom
- Lecsó télire
- Mentaszörp
- Zakuszka télire
Snack: gyors harapnivalók
Gyakran kívánunk meg egy-egy gyorsételt, házi ropogtatnivalót, amelyeket egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnánk. Ha nem tudjuk, mit főzzünk, süssünk, vagy csak szükségünk van egy egyszerű sörkorcsolyára, üssünk össze valamit a következő receptek közül.
- Buggyantott tojás
- Lángos
- Kaszinótojás
- Körözött
- Erdélyi padlizsánkrém
- Medvehagymás pogácsa
- Perec
- Pizza, pizzatészta
- Pizzás csiga
- Sajtos, tejfölös és túrós pogácsa receptek
- Sajtos stangli
- Tepertős pogácsa
- Tojásos tonhalkrém
Extrák: mártások, öntetek, kiegészítők
A főzés hasznos, hiszen szükségünk van az ételre a mindennapokban. Elárulunk egy titkot: egy megfelelő mártás, öntet vagy ropogós elem elkészítésével az ételből műalkotás válik, amelyre mindenki emlékezni fog, aki megkóstolta azt. A mártások nagy előnye, hogy nagyon gyorsan elkészülnek, így nem vesznek el sok energiát a főételtől.
- Besamel mártás
- Chia puding
- Citromfű tea
- Csipetke
- Gyömbér tea
- Sikér (kenyérsütés tippek)
- 90 napos diéta étrend