Pénzcentrum • 2020. november 22. 11:29
A legjobb sárgaborsó főzelék receptek: sárgaborsó főzelék füstölt hússal. Mutatjuk a sárgaborsó főzelék recept elkészítését és hogy a sárgaborsó főzelék hány kalória. Tudtad, hogy a sárgaborsó főzelék egy igen népszerű bébiétel? Eláruljuk, a sárgaborsó babáknak mikortól adható!
A sárgaborsó főzelék egyike a kedvenc alapfőzelék-recepteknek: egy olyan ételről van szó, melyhez kevés hozzávalóra van szükségünk, ám annál laktatóbb ebédet varázsolhatunk belőle. Mutatjuk, hogyan készül a natúr sárgaborsó főzelék gyerekeknek és felnőtteknek, illetve hogyan készül a sárgaborsó főzelék füstölt hússal, hogy egy igazán gazdag ételt kapjunk eredményül! Cikkünkben eláruljuk, hogy a sárgaborsó főzelék hány kalória, illetve a sárgaborsó főzelék hány hónapos kortól adható egészen kicsi gyerekeknek.
1. Natúr sárgaborsó főzelék (kisgyerekeknek is)
A sárgaborsó főzelék hozzávalói
- 500 g sárgaborsó (száraz, felezett)
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek napraforgóolaj
- 2 db babérlevél
- só, bors
A sárgaborsó főzelék recept elkészítése
- Előkészületként éjszakára áztassuk be a sárgaborsót!
- Az olajon dinszteljük mag a finomra aprított vöröshagymát, fokhagymát.
- Adjuk hozzá az előre beáztatott sárgaborsót, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, adjunk hozzá babérlevelet is.
- Kb. 1 óra alatt főzzük puhára, közben gyakran kevergessük, nehogy a sárgaborsó főzelék letapadjon, leégjen.
- Tálalás előtt ízlés szerint dolgozzuk simára botmixerrel (ezesetben távolítsuk el a babérleveleket).
A sárgaborsó főzelék hány hónapos kortól adható kisgyerekeknek?
Gyakori kérdés, hogy a sárgaborsó babának mikortól adható, hiszen az egyik legnépszerűbb, legolcsóbb és legegészségesebb bébiételről van szó. A sárgaborsó főzelék babáknak már egész kiskortól adható: már 8-9 hónapos kortól kényeztethetjük vele a csöppségeket, akik imádni fogják! Ezesetben ne főzzük fűszeresre, a kicsik gyomrának a natúr ételek valók!
2. Füstölt húsos sárgaborsó főzelék
A sárgaborsó főzelék, habár eredendően nem egy hizlaló étel, sokak számára úgy az igazi, ha jó zsíros, magyaros fogássá alakítjuk azt, ehhez pedig a legjobb módszer a füstölt hús használata. A sargaborso fozelek elkészítéséhez füstölt oldalast vagy füstölt csülköt ajánlunk!
A füstölt húsos sárgaborsó főzelék hozzávalói
- 500 g sárgaborsó (száraz, felezett)
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek disznózsír
- 300 g füstölt disznóhús
- 2 ek liszt
- 3 ek tejföl
- 2 db babérlevél
- 1 ek őrölt pirospaprika
- só, bors
A füstölt húsos sárgaborsó főzelék elkészítése
- A sárgaborsót előkészületként áztassuk be egy éjszakára.
- A füstölt húst daraboljuk fel: ha csülök, kockázzuk, ha oldalas, a csontok mentén szeljük csíkokra.
- A disznózsíron dinszteljük meg a finomra aprított vöröshagymát, fokhagymát, majd adjuk hozzá a húst és fűszerezzük őrölt paprikával, borssal. Ne sózzuk, mert a füstölt hús eleve sós!
- Lefedve pároljuk a húst kifehéredésig, kavargassuk, majd adjuk hozzá a beáztatott sárgaborsót! Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és főzzük addig, míg a sárgaborsó és a hús egyaránt megpuhul (kb. 2 óra). Időnként keverjük meg!
- Ha a sárgaborsó főzelék alapanyagai puhák, készítsünk rántást a lisztből, a tejfölből és a főzelék levéből, majd keverjük hozzá a fazék tartalmához.
- Egy kevés vízzel engedjük fel a sárgaborsó főzelék levét, ha túl sűrűnek találjuk, majd forraljuk össze és kész is a mennyei sárgaborsó főzelék füstölt hússal.
- Tálaljuk tejföllel, friss kenyérrel!
A sárgaborsó főzelék hány kalória?
- A natúr sárgaborsó főzelék kb. 390 kcal/adag (átlagos tápérték)
- A sárgaborsó főzelék füstölt hússal kb. 850 kcal/adag (nem diétás, hizlaló)