Pénzcentrum • 2020. november 22. 15:30
Tepertős pogácsa recept Nagymama ajánlásával: így készül az erdélyi tepertős pogácsa recept egyszerűen. Az eredeti tepertős pogácsa recept garantáltan mindenki kedvence lesz!
A tepertős pogácsa a legtöbbünk számára az otthon ízeit idézi: senki nem tudott finomabb tepertős pogácsát sütni, mint Nagymamánk, akinek a kisujjában volt a kelttészta-készítés művészete. Cikkünkben ezt az igazi magyaros kelttészta receptet hoztuk el olvasóink számára, hogy a tepertős pogácsa recept ne csak a múlt nosztalgikus emlékeit idézze, hanem a jelen egyik kedvenc harapnivalójává váljon. Mutatjuk, hogyan készül az eredeti erdélyi tepertős pogácsa recept egyenesen a Nagymamák receptkönyvéből!
Tepertős pogácsa recept Nagymama receptje alapján
Az eredeti tepertős pogácsa egy igazi "Nagymama féle" fogás: ez a mind ízekben, mind kalóriákban gazdag sós aprósütemény garantáltan az otthonunkat és a gyerekkorunkat idézi. Vigyázat: a klasszikus tepertős pogácsa függőséget okoz! Nézzük, hogyan készül az eredeti tepertős pogácsa recept jó sok tepertő használatával!
A tepertős pogácsa hozzávalói 8 főre
A tepertős pogácsa tésztájához
- 1200 g liszt
- 600 g tepertő (darálva)
- 120 g sertészsír
- 4 ek tejföl
- 2 dl tej
- 2 ek só
- 2 tk cukor
- 3 db tojás
- 4 ek fehérbor (száraz)
A tepertős pogácsa tetejére
- 1 db tojás
Az erdélyi tepertős pogácsa recept elkészítése
- Futtassuk föl az élesztőt a langyos tejben a cukorral (15 perc).
- Szitáljuk a lisztet egy tálba, majd adjuk hozzá a tojást, a zsírt, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt és a fehérbort. Sózzuk, kézzel dolgozzuk össze alaposan. Tegyük félre keleszteni 20 percre. Amíg a tésztát pihentetjük, daráljuk le a töpörtyűt finomra.
- Nyújtsuk ki a tepertős pogácsa tésztáját, kenjük meg a darált tepertővel, majd tekerjük föl és nyomkodjuk meg. Tegyük félre további 30 percre pihenni.
- A pihent tepertős pogácsa tésztát vegyük elő: kezdjük el kinyújtani majd összehajtogatni egymás után többször addig, míg a tepertő egyenletesen el nem oszlott benne.
- Nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd szaggassunk belőle pogácsákat pohárral vagy pogácsaszaggatóval. A tetejüket irdaljuk be, majd kenjük meg a felvert tojással egy ecset segítségével.
- 190°-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Tálaljuk melegen vagy hidegen.