Pénzcentrum • 2020. november 22. 12:31
A rizskoch készítése: rizskoch recept, másnéven rizsfelfújt recept egyszerűen. Mutatjuk, hogyan készül a rizskoch bögrés megoldással, miért esik össze a rizsfelfújt alkalmanként?
Valami egyszerű édességet keresel, ami jólesne a családnak ebéd után? Kevés az alapanyag otthon, de valami desszertre éhezel? Ne keresgélj tovább, ugyanis itt a mennyei rizskoch recept! A rizskoch, másnéven rizsfelfújt egy egyszerű sütemény, amit kevés hozzávalóból, gyorsan össze lehet dobni - ám annál laktatóbb, energiadús finomság. Cikkünkben leírjuk, hogyan készül a rizsfelfújt recept és a még annál is könnyeb rizskoch bögrés változata. Azt is eláruljuk, miért esik össze a rizskoch, ha nem vigyázunk sütéskor!
Rizsfelfújt egyszerűen
Az eredeti rizskoch hozzávalói
- 350 g rizs (nem gyors!)
- ½ l víz
- ½ l tej
- 100 g sütőmargarin
- 120 g kristálycukor
- 3 ek mazsola
- 1 ek vaníliaaroma
- 3 db tojás
- ½ citrom héja
- 1 ek zsemlemorzsa
- 1 csipet só
A rizsfelfújt recept elkészítése
- Egy szitában öblítsük le a rizsszemeket, majd helyezzük egy fazékba és öntsük fel vízzel. Egy csipet sóval együtt főzzük félkészre - ezt onnan tudjuk, hogy a rizs még kemény, de a vizet már felszívta (5-7 perc).
- Ekkor öntsük hozzá a rizshez a fél liter tejet. Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük készre (5-7 perc). Hagyjuk állni, kihűlni; ez idő alatt a fennmaradt folyadékot is magába szívja. Már ekkor hozzákeverhetjük a mazsolát.
- A szobahőmérsékletű sütőmargarint a tojás sárgájával és a cukorral habosra verjük, hozzáreszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a vaníliaaromát.
- Verjük kemény habbá a tojás fehérjét, majd keverőlapáttal óvatosan forgassuk a rizshez a vajas tojássárgájával együtt.
- Vajazzunk ki és szórjunk meg egy kevés zsemlemorzsával egy tepsit vagy egy jénai tálat, majd egyengessük el benne a rizsfelfújt masszáját.
- 180°-ra előmelegített sütőben süssük készre kb. 40 perc alatt, míg a teteje szép piros nem lesz. Tálalhatjuk melegen és hidegen egyaránt egy kis porcukorral, lekvárral.
A rizskoch recept bögrés verziója
A rizskoch bögrés verziója azért egyszerűbb, mint a sima rizsfelfújt recept, mert nem kell hozzá konyhai mérleget használnunk, hogy eltaláljuk a megfelelő arányokat, ezért a kezdő szakácsoknak is ajánljuk!
A bögrés rizskoch hozzávalói
- 1 bögre víz
- 1,5 bögre tej
- 1,5 bögre rizs
- 100 g kristálycukor
- 3 db tojás
- 3 ek sütőmargarin
- 2 ek zsemlemorzsa
- ½ citrom reszelt héja
- 1 ek vaníliaaroma
- 1 csipet só
A bögrés rizsfelfújt recept elkészítése
- A rizskoch bögrés verziójánál az egész receptet leegyszerűsíthetjük: keverjük össze a tejet a vízzel és a cukorral, majd a szűrőben átmosott rizst ebben a keverékben főzzük meg. Ha kész, hagyjuk kihűlni.
- Az elhűlt rizshez keverjünk hozzá 2 ek margarint, a tojás sárgáját, ízesítsük a reszelt citromhéjjal, vaníliaaromával. Verjük keményre a tojás fehérjét egy csipet sóval, majd keverőlapáttal forgassuk a massza többi részéhez.
- A maradék margarinnal kenjük ki a tepsit / jénai tálat, szórjuk meg zsemlemorzsával, majd egyengessük el benne a nyers rizskoch "tésztát".
- 180°-ra előmelegített sütőben süssük készre 40 perc alatt.
Miért esik össze a rizsfelfújt?
Még a legjobb szakáccsal is előfordulhat, hogy a piskóta vagy a rizsfelfujt összeesik. A rizskoch és más sütemények azért esnek össze, mert sütés közben nyitogatjuk a sütő ajtaját. Persze mindenki szereti nézegetni, hogyan sül a műve, ám ez az ilyen kevert tészták esetében tilos, ugyanis, ha kiszáll a gőz és megváltozik a sütőben a hőmérséklet, a sütemény összeesik!
Rizskoch gyors rizsből: lehetséges?
Habár a tapasztalt szakácsok elvből tiltólistára száműzik a gyorsrizst, számos recepthez használható ez az alapanyag is, hiszen nagyon könnyű vele bánni. A rizskoch készítése során is alkalmazható gyorsrizs tejben felfőzve a sima rizs helyett, azonban tudnunk kell, hogy a két konyhai alapanyag nem teljesen egyforma, a gyorsrizst könnyű szétfőzni, és sajnos maga a rizsfelfújt sem lesz olyan egységes és finom a használatával. Azt javasoljuk, a gyorsrizses rizskoch maradjon "B" terv, olyan napokra, amikor nagyon sietünk, és első sorban maradjunk a klasszikus rizsnél.