Minden, ami palacsinta: alap palacsinta tészta recept, amerikai palacsinta, Gundel és hortobágyi húsos palacsinta recept

Pénzcentrum2020. november 21. 15:32

Palacsinta receptek: palacsinta tészta, hortobágyi húsos palacsinta recept és amerikai palacsinta recept: mutatjuk, hogyan készül a palacsinta, hány palacsinta lesz 1 kg lisztből.

Maga az egyszerű kifejezés: "palacsinta" számos ételt takarhat: a Magyarországon megszokott, lapos, olajos palacsinta mellett létezik amerikai palacsinta is, ami vastag és puha, ám a világ más részein még különfélébb elképzelések léteznek arról, milyen étel a palacsinta. Létezik sós palacsinta, ami a magyaroknál a mennyei hortobágyi palacsinta recept elkészítésével jön létre és vannak édes palacsinta receptek is, amelyek desszertként szolgálnak, mint például a híres Gundel palacsinta.

Cikkünkben megmutatjuk, hogyan készül a palacsinta édes és sós változata, milyen az amerikai palacsinta és hogyan tálaljuk őket. Olyan praktikus kérdéseket is megválaszolunk, mint: miért ragad le a palacsinta tészta és hány palacsinta lesz 1 kg lisztből? Ha tőlünk tanulsz, garantáltan Te leszel a palacsinta készítés mestere!

1. Az alap palacsinta tészta recept

Az alap palacsinta recept olyan egyszerű, hogy bárki képes elkészíteni, ráadásul szórakoztató móka, emiatt nagyszerű program lehet a gyerekek számára is. Mutatjuk, hogyan készül a palacsinta egyszerűen, könnyedén!

A palacsinta hozzávalói 4 főre

  • 200 g liszt
  • 2 db tojás
  • 3 dl szódavíz
  • 3 dl tej
  • 1 csipet só
  • 2 ek napraforgóolaj

A palacsinta recept elkészítése

  • 1. Verjük fel a tojásokat, majd keverjük hozzájuk a lisztet.
  • 2. Apránként keverjük hozzá a tejet, majd a szódát is, végül az étolaj hozzáadásával keverjük a palacsinta tésztáját simára.
  • 3. Egy serpenyőt kenjünk meg egy kevés étolajjal, majd merőkanállal kezdjük el benne kisütni a palacsintákat. Ha az egyik oldala megsült (max 1 perc), ügyesen fordítsuk meg egy lapáttal és a másik oldalát is süssük meg.
  • 4. Tálaljuk változatos töltelékkel, például lekvárokkal, túróval, mogyorókrémmel.

Hány palacsinta lesz 1 kg lisztből?

Azt, hogy mennyi palacsinta lesz 1 kg lisztből, nagyban befolyásolja, hogy milyen vastagra sütjük. 1 kg liszt felhasználása esetén alapvetően 50 palacsintával kell számolnunk.

Miért ragad le a palacsinta tészta?

Sokan úgy gondolják, hogy mivel a palacsinta tészta tartalmaz egy kevés olajat, a serpenyőben már nem kell tenni alá. Ez tévhit, ugyanis legalább a palacsinta sütés kezdetekor muszáj hozzáadnunk még egy kis zsiradékot, különben a palacsinta leragad! Ha ennek ellenére sem sikerül jól a palacsinta, a hibát a serpenyő anyagában keressük!

2. Hortobágyi húsos palacsinta recept

A hortobágyi húsos palacsinta története

Ha valahol meghalljuk, hogy "hortobágyi húsospalacsinta", a legtöbben már látjuk is magunk előtt az ősi magyar pusztaság lakóit, ahogy jóízűen falatoznak a déli forróságban - a valóságban azonban ennek az ételnek semmi köze a Hortobágyhoz! A receptet 1958-ban találta föl egy magyar szakács, aki a brüsszeli világkiállításon mutatta be az ételt; a "hortobágyi" jelző is csak fantázianév. A hortobágyi húsos palacsinta recept, ami gyakorlatilag egy pörkölttel töltött palacsinta hamar népszerűvé vált Magyarországon és külföldön is, emiatt nagy köszönettel adózunk az alkotónak.

A töltelék és a szósz hozzávalói

  • ½ kg sertéshús
  • 1 db hagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kis pohár tejföl
  • 1 ek liszt
  • 4 ek napraforgóolaj
  • 3 ek őrölt fűszerpaprika
  • só, bors ízlés szerint

A hortobágyi húsospalacsinta elkészítése

  • 1. Egy egyszerű sertéspörkölt elkészítésével kezdjük: egy csipet só társaságában dinszteljük üvegesre a finomra aprított hagymát, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot és paprikát. Főzzük puhára, majd adjuk hozzá a kis kockákra vágott disznóhúst is.
  • 2. Főzzük a húst kifehéredésig, fűszerezzük sóval, borssal, paprikával. Lefedve főzzük puhára 1-1,5 óra alatt, közben időnként keverjük meg. Ha a leve elfogyott, pótoljuk egy kis vízzel.
  • 3. Amíg a pörköltes töltelék készül, süssük ki a palacsintákat a fent leírt módon!
  • 4. Amikor kész a pörkölt, szűrjük le a levét, a húst tegyük félre. Készítsünk habarást a tejfölből és a lisztből, keverjük hozzá a pörkölt levéhez.
  • 5. A húst villa segítségével tépkedjük szét a lehető legkisebb darabokra, majd keverjünk hozzá néhány kanál tejfölt, hogy lágyabb, krémesebb legyen.
  • 6. Töltsük a tejfölös, pörköltes tölteléket a palacsintákba úgy, hogy a végüket behajtjuk, majd helyezzük őket egy edénybe / jénai tálba. Öntsük le a habart szaft levével!
  • 7. Tálaljuk extra tejföllel, melegen!

Rántott hortobágyi húsos palacsinta

A hortobágyi húsos palacsinta recept elgondolása országrészenként eltérő lehet: sokan a rántott hortobágyi húsos palacsinta hívei, ami annyit tesz, hogy a hússal töltött palacsintákat bepanírozzuk (érdemes előtte fogpiszkálóval összetűzni, hogy ne nyíljanak ki), majd egy tálcára téve lefagyasztjuk, hogy ne ragadjanak össze. Forró olajban süssük őket ropogósra, tálaljuk tartármártással!

3. A híres Gundel palacsinta

Milyen a Gundel palacsinta? Ki találta ki?

A Gundel palacsinta Gundel Károlyhoz, a híres Gundel étterem megalapítójához, a magyar gasztronómia elhíresítőjéhez köthető. Az eredeti Gundel palacsinta recept titkos, senki sem ismeri, hogy pontosan milyen arányokban, mit tartalmaz, ám azt tudjuk, hogy a Gundel palacsinta tölteléke rumos-mazsolás dióból áll és minden esetben le van öntve egy kis étcsokoládészósszal. A Gundel receptje is variálható, rum helyett rumaromával is nagyon finom. Mutatjuk, mi hogyan készítjük!

A Gundel palacsinta töltelék hozzávalói

  • 200 g finomra darált dió
  • 150 ml habtejszín
  • 3 ek rum vagy rumaroma
  • 75 g porcukor
  • 1 tk fahéj
  • 6 ek mazsola

A Gundel palacsinta csokiszószának hozzávalói

  • 75 g étcsokoládé
  • 2 db tojássárgája
  • 1 ek vaj
  • 2 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • 2 ek rum vagy rumaroma

A Gundel palacsinta elkészítése

  • 1. A mazsolákat áztassuk be egy kevés rumos vízbe egy órával korábban.
  • 2. Készítsük el a tölteléket: Forraljuk fel a tejszínt a cukorral, majd keverjük hozzá a darált diót, a fahéjat, a rumot és a rumos mazsolát. Keverjük el alaposan még forralás közben, majd tegyük félre félórára.
  • 3. Készítsük el és süssük ki a palacsintákat a fent leírt úton.
  • 4. A Gundel palacsinta öntet elkészítéséhez gőz fölött olvasszuk fel az étcsokoládét, keverjük simára a tejjel és a vajjal, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tojássárgáját is. Ezután egyengessük el benne a rumot, a cukrot és a kakaóport.
  • 5. Töltsük meg a palacsintákat a Gundel töltelékkel, majd helyezzük egy tepsibe, végül locsoljuk meg őket gazdagon a csokoládészósszal. Tálalás előtt tepsistől melegítsük újra!

4. Amerikai palacsinta recept reggelire

Az amerikaiak szemében a palacsinta teljesen máshogy néz ki, sőt más funkciót is lát el: az amerikai palacsinta desszert helyett leggyakrabban egy gazdag reggeli részét képzi egy kis vajjal, juharsziruppal és sült baconszalonnával. Vigyázat: kalóriadús eleség! Mivel Magyarországon nem szokás reggelire palacsintát enni, természetesen elkészíthetjük ebédre vagy vacsorára is.

Az amerikai palacsinta hozzávalói

  • 200 g liszt
  • 3 dl tej
  • 1 db tojás
  • 45 g vaj
  • 1 cs sütőpor
  • 1 kk só
  • 1 ek porcukor

Az amerikai palacsinta recept elkészítése

  • 1. Az amerikai palacsinta recept elkészítéséhez szitáljuk össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, a cukrot, majd adjuk hozzá a tejet, a tojást és az előre felolvasztott vajat. Keverjük csomómentesre!
  • 2. Egy kevés olajjal megkent, felforrósított serpenyőben süssünk kis amerikai palacsinta korongokat: 1 perc elteltével óvatosan fordítsuk meg őket és a másik oldalukat is süssük aranybarnára.
  • 3. Tálaljuk a palacsintákat extra vajjal, dzsemmel, juharsziruppal vagy mézzel. A sült bacont is érdemes kipróbálni mellé!

Kinek ajánljuk a különböző palacsinta receptek elkészítését?

Mindenkinek, ugyanis a palacsinta tészta sütése - főleg így, hogy tudjuk, hogyan készül a palacsinta és miért ragad le a palacsinta tészta alkalmanként - szinte gyerekjáték! Ha kezdő szakácsok vagyunk, a sima palacsinta tészta recept és az amerikai palacsinta recept sem fog kifogni rajtunk, ám ha úgy érezzük, konyhaművészetünket szeretnénk eggyel magasabb színvonalra emelni, mindenképpen próbáljuk ki az Gundel palacsinta és a hortobágyi húsos palacsinta recept elkészítését!

Címkék:
recept, sertéshús, édesség, tao, palacsinta, desszert, receptek, magyaros ételek, amerikai konyha,