Pénzcentrum • 2020. november 21. 14:35
Íme az egyszerű aranygaluska recept: hogyan készül az aranygaluska vaníliasodóval? Mutatjuk, aranygaluska hol kapható az Aranygaluska Pécs mellett, ha megrendelnéd!
Unod a kevert piskótákat? Valami nagyobb fába vágnád fejszédet? Ha a sütés-főzés során nem csak az elkészült étel a lényeg, hanem maga a kihívás is számít, az aranygaluska recept rendkívül jó feladat akár a haladó szakácsoknak is. Cikkünkben leírjuk, hogyan készül az aranygaluska egyszerűen, illetve milyen az igazi vaníliasodó, amelyet öntetként használunk hozzá! Vigyázat, ha egyszer jól elkészíted, nincs megállás: az aranygaluska gyakran vissza fog térni a családi asztalhoz!
Az aranygaluska hozzávalói
Az aranygaluska tésztájához
- 500 g liszt
- 2 db tojássárgája
- 2 dl tej
- 100 g olvasztott vaj
- 200 g élesztő
- 50 g porcukor
- 1 csipet só
A tésztagombócok forgatásához
- 2 db tojás
- 100 g kristálycukor
- 300 g darált dióbél
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tk őrölt fahéj
A vaníliasodóhoz
- 60 g cukor
- 4 db tojássárgája
- 7 dl tej
- 1 ek vaníliaaroma
- 1 ek liszt
Az aranygaluska recept elkészítése
- 1. Elsőként az aranygaluska tésztáját készítjük el: az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben egy kanál cukor hozzáadásával, majd keverjük hozzá a tojást, a lisztet, a porcukrot, a vajat és a csipet sót is. Gyúrjuk a tésztát 10 percig, majd tegyük félre 30 percre keleszteni.
- 2. A kelt tésztát vegyük elő és nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagságúra. Ebből az aranygaluska tésztából pohárral vagy pogácsaszaggatóval szaggassunk ki egyforma kis korongokat, gyúrjuk őket golyóvá (a 3 cm átmérőjű aranygaluskák az ideálisak).
- 3. Keverjük össze az aranygaluska beforgatásához kikészített kristálycukrot, reszelt citromhéjat, diót és / vagy fahéjat. A tojásokat egy külön tálkában verjük fel (akár adhatunk hozzá még egy kis olvasztott vajat is).
- 4. Egy tepsit kenjünk ki vajjal, majd halmozzuk bele az aranygaluska golyócskáit a következő módon: először mártogassuk bele a tojásba, utána forgassuk meg a cukros-diós keverékben, végül tegyük őket egymás mellé / egymásra a tepsibe. A maradék cukros diót szórjuk a tetejére.180°-ra előmelegített sütőben süssük készre 30 perc alatt, tűpróbával ellenőrizzük!
- 5. Készítsünk vaníliasodót az aranygaluska mellé: forraljuk fel a tejet benne a vaníliaaromával. A tojássárgáját egy külön tálban keverjük habosodásig, majd adjuk hozzá a kevés lisztet és a cukrot is. Apránként adagoljuk a meleg vaníliás tejhez, amivel kis lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.
- 6. Tálaláskor az aranygaluska mellé, vagy annak tetejére adagoljunk egy nagy kanál vaníliasodót!
Ha nincs kedved elkészíteni: aranygaluska hol kapható?
- Barabás Étterem, Debrecen
- Aranygaluska Pécs
- Gere pékség, Budapest
- Angel Pizza, Budapest
- Mega Megálló, Szeged
Címkék: